FacebookTwitterLinkedIn

Nemulțumiți de măsurile Comisiei cu privire la importurile de cereale din Ucraina, fermierii europeni, inclusiv cei români, au anunțat că vor protesta săptămâna viitoare la Bruxelles.

Fermierii au explicat că sunt nemulțumiți în special de liberalizarea pentru încă un an a comerțului internațional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina, de nivelul compensațiilor plătite de UE și de modul în care sunt organizate culoarele de solidaritate, anunță Agerpres.

În acest context, printre doleanțele fermierilor se numără: restabilirea taxelor vamale și contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene, extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Dar și extinderea listei țărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe piețele proprii cu Cehia și crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală și de Est, deosebit de afectați de consecințele invaziei rusești în Ucraina, finanțat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune.

Reprezentanții fermierilor români asociați în Alianța pentru Agricultură și Cooperare au anunțat deja că se vor alătura Grupului de la Vișegrad extins în cadrul manifestațiilor ce vor avea loc în data de 23 mai la Bruxelles.

„Ca urmare a unor eșecuri de facto a așa-numitelor culoare de solidaritate, fermierii din țările noastre se confruntă în prezent cu o scădere rapidă a prețurilor și cu o lipsă a cererii de cereale și semințe oleaginoase din cauza unui exces al ofertei față de cerere”, declară reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, într-o scrisoare deschisă. Potrivit sursei citate, stocurile sunt la 150% din nivelul tipic pentru această perioadă a anului, iar următoarea recoltă începe în două luni.

„Există o posibilitate reală să nu avem cui să vindem și să nu fie loc de depozitare pentru cerealele și semințele oleaginoase din recolta viitoare”, mai spun reprezentanții Alianței care atrag atenția că nici culoarele de solidaritate nu funcționează.

În  data de 23 mai, 200 de participanți din 6 țări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia), dintre care 50 doar din partea României, vor protesta la Bruxelles față de soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de acest conflict armat.