FacebookTwitterLinkedIn

Asociația Forța Fermierilor avertizează că, în ultima vreme, că procesatorii oferă un preț mai mic pentru preluarea laptelui de la ferme și solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul în care operează mecanismul instituit pentru scăderea cu 20% a prețului laptelui de proveniență autohtonă.

Fermierii susțin că procesatorii și comercianții vor să transfere reducerea de prețuri la laptele la raft pe umerii crescătorilor de vaci.

Forța Fermierilor: „În acest moment, asistăm, de fapt, la o nouă reducere a prețului de achiziție, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii și nici retailerii vor să arunce această scădere de preț, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Și pot face asta pentru că mecanismul de reducere a prețului, monitorizat de Consiliul Concurenței, este și prost gândit, și prost aplicat.”

Producătorii de lapte din Asociația Forța Fermierilor solicită Consiliului Concurenței să analizeze modul prin care procesatorii și retailerii operează, pe lanț, reducerea de preț de 20%.

Autoritățile au anunțat în urmă cu o săptămână că toate marile rețele de magazine și 78% dintre procesatori participă la acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum, valabil pentru șase luni, notează RRA.

Recent, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a precizat că măsura îi vizează doar pe procesatori și comercianți și că producătorii nu trebuie să scadă prețul laptelui la poarta fermei.