FacebookTwitterLinkedIn

Fermierii din Maramureș trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că legea actuală protejează înmulțirea mistreților, ceea ce conduce implicit la o decimare a efectivelor de porci din cauza răspândirii necontrolate a pestei porcine africane.

Potrivit directorului adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, Vasile Pop, în prezent efectivele de porc mistreț din pădurile județului Maramureș sunt în scădere din cauza îmbolnăvirilor cu pesta porcină africană.  

„Estimările noastre arată o scădere a efectivelor de porc mistreț. Ca densitate putem vorbi de o reducere a numărului, însă nu suficient. (…) Porcul mistreț ar trebui redus până la 0,5/ km pătrat, adică un mistreț la doi km pătrați, ori este un lucru care nu se poate realiza. Legea vânătorii e foarte strictă”, a punctat Vasile Pop.

Vasile Pop susține că răspândirea pestei porcine africane se realizează ușor din cauza faptului că, porcul mistret poate avea și până la 8 femele, iar boala se transmite ușor prin înmulțire.

„Un mascul mistreț are în jurul lui aproximativ 8 sau 9 femele și se mulțumește să trăiască într-un areal al lui, fără să mai caute femele. (…) E singura explicație că boala se răspândește atât de ușor”, a mai precizat Pop.

Pe de altă parte, fermierii și țăranii sunt extrem de nemulțumiți că legea vânătorii n-a fost ajustată, iar turmele de porci mistreți, distrug anual, suprafețe de teren și culturi agricole.

„Oricâte sesizări am făcut autorităților locale, Prefectura, Direcția Agricolă, răspunsurile au fost că legea nu permite reducerea prin împușcare a porcilor mistreți. Cei din administrație refuză să înțeleagă că acest animal sălbatic distruge culturi întregi de porumb sau terenuri de iarbă, în căutarea de hrană. Cred că lipsa hranei din pădure a determinat o mutare a porcilor mistreți în zonele de deal și șes. Și în acest an, zeci de hectare de teren au fost distruse, recolte prădate fără ca oamenii să se poată apăra. Pe lângă porcul mistreț, în zonele de deal din Maramureș a apărut și șacalul, un alt mare distrugător. S-a ajuns în situația absurdă ca animalul sălbatic să fie mai important decât omul”, a concluzionat Dumitru Vlad, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din Maramureș.