FacebookTwitterLinkedIn

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) solicită Guvernului să instituie, până în 31 iulie, starea de calamitate în localitățile sau județele unde peste jumătate dintre culturile agricole sunt afectate de secetă. Fermierii arată că sunt județe unde seceta a afectat aproape integral culturile agricole de toamnă.

“Deși seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii țări, afectând doar anumite județe, fermierii sunt afectați mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 datorită efectelor crizelor energetice, de carburanți sau război. Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea  contractelor pentru inputurile cu preț crescut datorită crizelor energetice, carburanți, război, vor ajunge la termen la sfârșitul lunii iulie 2022”, potrivit unui comunicat al AAC.

Asociația precizează că fermierii au înregistrat pagube uriașe începînd cu iarna 2021-2022 și care continuă și în acest an. În unele județe, suprafețele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare cuprins între 40-80%, iar în ceea ce privește culturile de primăvară, seceta a produs pagube cuprinse între 90-100%.