Cautare
, Contributor

Burse |
|

Fenomenul GameStop sau cum câștigă Wall Street din revolta bursieră „populistă”

Câștigurile accentuate din creșterea de 1700% a acțiunilor GameStop Corp au fost descrise ca o revoltă a micilor investitorilor particulari. Cine are de câștigat din asta?  
Portland,,Or,,Usa,-,Jan,27,,2021:,The,Mobile,App

GameStop, un retailer american de jocuri video, electronice și servicii wireless a reușit să atragă atenția investitorilor pe bursă în acest început de an, ajungând în mijlocul unui război împotriva baronilor de pe Wall-Street. Acțiunile companiei au crescut într-un mod incredibil, cu 1.700%, ducând la o capitalizare de piață de 28 miliarde de dolari, scrie Financial Times. Numai într-o singură zi retailerul a câștigat 10 miliarde de dolari.

Marii investitori care au pariat împotriva GameStop, așteptându-se ca acțiunile să scadă, într-un final au avut de pierdut. Iată că roata s-a întors în favoarea investitorilor individuali, care nu sunt luați în seamă pe Wall Street și sunt destinați să piardă împotriva analiștilor și comercianților care cumpără și vând acțiuni de o viață. 

Cum au crescut acțiunile GameStop?

Lanțul de magazine GameStop se confrunta cu probleme financiare la început de an, în condițiile în care descărcările de pe Internet, jocurile și cumpărăturile online domină vânzările fizice de jocuri. Iar pandemia a accentuat acest fenomen. Vulnerabilitatea companiei a făcut ca acțiunile grupului să fie printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling, sau vânzarea în lipsă – o practică obișnuită a marilor fonduri de investiții care împrumutau o acțiune, pe care o vând de obicei la un preț ridicat și așteptau apoi căderea cotației, pentru a o cumpăra mai ieftin, înainte de a o returna. Diferența de preț intra în buzunarul investitorilor, dar dacă prețul acțiunii ar fi crescut, atunci profitul s-ar fi evaporat instant, ba mai mult, ar fi avut pierderi. Exact același lucru s-a întâmplat și cu acțiunile GameStop.

Iată cum micii investitorii s-au grupat pe Reddit, ca într-un joc de echipă, și au cumpărat acțiuni GameStop, ducând astfel la creșterea acțiunilor. Mai mult decât atât, în această săptămână, Elon Musk, fondatorul Tesla, a alimentat tranzacționarea postând despre pagina Reddit pe contul său de Twitter. Iar acum există speculații cu privire la noi investitori interesați, care ar putea duce prețul acțiunilor și mai sus.

Ben Patte este un adolescent de 16 ani, elev de liceu din Wisconsin, care a spus că a câștigat 750 de dolari din acțiunile GameStop, relatează New York Times. „Prin cumpărarea de acțiuni GameStop, e ca și cum i-ai învinge la propriul joc”, a spus el despre baronii de pe Wall-Street. Iar ca acest tânăr sunt mulți investitori amatori care acum se bucură de câștigurile amețitoare.

Însă marii câștigători ai fenomenului GameStop sunt cei care tranzacționează volume imense, deci au și profituri pe măsură.

Pariuri mari, câștiguri mari

Investitorii mari și tradiționali care dețineau deja acțiuni GameStop au avantajul, consideră Larry Harris, fost economist-șef al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA și acum profesor de finanțe la USC Marshall School of Business. „Instituțiile sunt mari câștigători”, a spus el, citat de Reuters.

Nimeni nu știe cum se va termina acest joc financiar. Unii analiști spun că activitatea intensă ar putea determina în cele din urmă o vânzare mai largă pe piață, forțând fondurile speculative să vândă părți din portofoliile lor pentru a strânge numerar astfel încât să-și acopere pierderile. 

Pe de altă parte, paralel cu această frenezie speculativă care a ieșit pe marginea pieței bursiere, S&P 500 a scăzut cu peste 2,5% miercuri, aceasta fiind cea mai proastă zi de la sfârșitul lunii octombrie, întrucât Rezerva Federală a făcut o evaluare sumbră a economiei, mai scrie New York Times. 

De asemenea, miercuri, firma de brokeraj TD Ameritrade a restricționat tranzacționarea GameStop, AMC și a altor acțiuni, invocând „condiții de piață fără precedent”. 

Totodată, în această revoltă ar putea interveni și autoritățile de reglementare ale pieței. Până atunci, jocul acțiunilor GameStop continuă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii