Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

ForbesForward |
|

Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Curier: Dezvoltarea antreprenoriatului este singurul lucru sustenabil de a crește veniturile unei țări

Felix Pătrășcanu, co-fondatorul FAN Courier, povestește despre cum a reușit să rămână pe linia de plutire, în contextul actual, dar și despre necesitatea investițiilor în mediul de afaceri.
Felix Patrascanu

Felix Pătrășcanu este co-fondatorul uneia dintre puținele afaceri care a reușit să crească indiferent de crizele prin care a trecut. În ceea ce privește criza actuală, generată de epidemia de coronavirus, afaceristul este de părere că a dus la o schimbare a percepției despre curieri, iar lucrurile vor continua să se transforme și în perioada următoare. Însă, acesta susține că afacerea pe care o conduce a rămas în picioare și în aceste vremuri tulburi, dar și că cea mai mare provocare pe care a întâmpinat-o ținea strict de angajați, mai exact de curieri.

“De obicei crizele sunt anunțate cumva de niște indicatori economici pe care îi prevezi. Această dublă criză ne-a prins pe nepregătite și s-a întâmplat de azi pe mâine să ne închidem business-urile. Noi cu logistica am rămas în picioare. Ăsta a fost pur și simplu un noroc. “Fight-ul” nostru important a fost să ne liniștim curierii si să rămână la muncă. De fapt, am căutat să văd cum putem duce lucrurile mai departe și făcându-ne planuri. Am trecut peste criza din 2008-2010 făcând niște scenarii.”, a spus Felix Pătrășcanu.

“Inexistența unui plan este mult mai dăunătoare decât un plan prost”

Deși multe afaceri și-au tras obloanele pe perioada stării de urgență, Felix Pătrășcanu spune că este absolut necesar să ai un plan, iar lipsa acestuia poate provoca efecte devastatoare asupra business-ului.

“Scenariile pe care le-am pregătit noi și în criza trecută și în criza asta ne-au făcut să ducem lucrurile mai departe, ajutat de acel noroc de a rămâne în piață și de a munci. A fost un Black Friday neașteptat. Am avut în această perioadă mai mult expediții decât de Black Friday în noiembrie 2019 și a trebuit să facem rapid rost de mulți oameni. Am angajat la foc automat o mulțime de oameni. Câteva sute de curieri. Și ăsta e un trend mondial.”, mai spune antreprenorul.

Pe de altă parte, co-fondatorul FAN Courier explică și modul de operare al companiei și care sunt prioritățile, astfel încât activitatea să se desfășoare “ca la carte”.

“Orice antreprenor trebuie să aibe grijă în primul rând de propria familie. Trebuie să avem liniștea și relaxarea psihică necesară pentru a face lucruri. Trebuie să avem foarte mare grijă de angajații noștri. O dată prin a le acorda tot ajutorul necesar de a trece psihic peste lucrurile astea și de a face o comunicare permanentă cu ei. În această criză cred că s-a văzut foarte mult necesitatea comunicării de foarte bună calitate și adevărată. Este foarte necesar să ne uităm la business-urile noastre și trebuie să avem foarte mare grijă la tot ciclu ăsta economic, să nu se închidă. Adică trebuie să ne uităm la clienții noștri foarte atent, să avem o discuție cu ei, cu fiecare. S-ar putea ca unii dintre ei să nu-și mai poată plăti facturile iar întreruperea acestor rapoarte economice este devastatoare pentru toată economia.”, continuă Felix Pătrășcanu.

“Sper ca această criză să fie sub formă de V și să ne putem reveni”

În plus, Felix Pătrășcanu consideră că este necesar ca statul să se implice atunci când o companie nu mai poate să plătească niște facturi, mai ales că “ruperea acestor rapoarte economice poate să fie devastatoare pentru economie, uitându-ne un pic la criza trecută din 2008-2010”.

Optimist, antreprenorul spune și că orice criză vine cu oportunități, iar România are, în continuare, o mulțime de lipsuri. Așadar, există, încă, loc de dezvoltare în România.

Având în vedere domeniul în care activează, Felix Pătrășcanu susține că livrările de mâncare au crescut foarte mult, în detrimentul bunurilor de lungă întrebuințare. De asemenea, au crescut și livrările de echipamente necesare pentru telemuncă și teleșcoală, iar livrările de medicamente sunt în continuă ascensiune.

“România va putea crește și se va putea dezvolta în condițiile în care și statul și antreprenorii români vin cu investiții laolaltă”

În ceea ce privește situația economică din România și ce ar trebui făcut pentru o revenire în forță, Felix Pătrășcanu este de părere că antreprenorii și statul ar trebui să colaboreze și să vină cu investiții pentru a reporni economia.

“Dezvoltarea antreprenoriatului este singurul lucru sustenabil de a crește veniturile unei țări. Circa 20-30% din împrumuturile făcute de stat să meargă către investiții. Asta este sustenabil.  Antreprenorii români încă au independența să creeze plus valoare.”, mai spune afaceristul.

“Nu se termina lumea cu acest virus. E o experiență interesantă. Haideți să privim noile obișnuințe și să fim foarte atenți la ele.”, conchide Felix Pătrășcanu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii