FacebookTwitterLinkedIn

Reluarea exporturile ucrainene de cereale contribuie la îmbunătățirea perspectivelor aprovizionării, astfel, indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în august, pentru a cincea lună consecutiv, coborând și mai mult față de maximul istoric atins în martie.

Datele Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), arată că în luna august Food Price Index a scăzut la 138 puncte, față de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în luna iulie, notează AFP.

Chiar dacă a scăzut timp de cinci luni, acest indice este în prezent cu 7,9% mai mare decât era în august 2021.

Conform statisticilor, prețurile cerealelor au scăzut cu 1,4% în august, față de iulie, ca efect al acordului încheiat între Ucraina și Federația Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagra și a perspectivelor favorabile privind recolta de grâu în America de Nord și Rusia. Dar prețul porumbului a crescut cu 1,5% luna trecută deoarece vremea extrem de călduroasă a redus perspectivele privind producția din Europa și SUA.

Prețurile uleiurilor vegetale, ale zahărului, cărnii și produselor lactate au scăzut în august, reflectând îmbunătățirea aprovizionării.

Estimările FAO au în vedere o scădere a producției globale de cereale până la 2,774 miliarde de tone, față de previziunea precedentă, de 2,792 milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul producției mondiale de cereale în 2021.

Înrăutățirea previziunilor vine ca urmare a perspectivelor privind reducerea producției de porumb din emisfera nordică, din cauza condițiilor meteo, și a scăderii randamentelor în Uniunea Europeana, conchid oficialii FAO.