FacebookTwitterLinkedIn

Facebook a anunţat luni seară că va restabili accesul la ştiri pe platformă în Australia, în urma unor discuții cu guvernul, potrivit Variety.

După discuţii suplimentare cu guvernul australian, am ajuns la un acord care ne va permite să sprijinim publisherii aleşi, inclusiv pe cei mai mici şi cei locali. Restabilim ştirile pe Facebook în Australia în zilele următoare”, a anunţat Campbell Brown, vicepreşedinte al Facebook.

Facebook a blocat accesul utilizatorilor australieni la ştiri pe platforma sa, începând de joi, în urma unui proiect de lege care prevede că giganţii tehnologici trebuie să plătească pentru conţinutul informativ.

Guvernul a clarificat că ne vom menţine capacitatea de a decide dacă ştirile apar pe Facebook astfel încât să nu fim automat subiectul unei negocieri forţate”, a mai spus Brown. „Am avut mereu intenţia de a sprijini jurnalismul în Australia şi în lume şi vom continua să investim în ştiri la nivel global şi să rezistăm în faţa eforturilor conglomeratelor media de a avansa cadre normative de reglementare care nu iau în calcul adevăratul schimb de valori dintre publisheri şi platforme precum Facebook”.

După o serie de negocieri între Facebook şi guvernul australian, prim-ministrul Scott Morrison a introdus modificări în proiectul de lege. Potrivit acestora, va fi permisă o perioadă de mediere de două luni pentru platforme şi publisheri pentru a încheia acorduri, înainte de a fi forţaţi să apeleze la arbitraj.

Facebook salută acordul la care a ajuns cu guvernul australian, a transmis într-un comunicat.

Am susţinut constant un cadru legal care va încuraja inovaţia şi colaborarea dintre platformele online şi publisheri. După discuţii suplimentare, suntem mulţumiţi că guvernul australian a fost de acord cu mai multe schimbări şi garantează că abordează principalele noastre îngrijorări privind acordurile comerciale”, se anunță în comunicat. Știrile vor reveni pe platformă în următoarele zile.