Proiectul de lege din Australia prevede ca marile companii de tehnologie să plătească pentru conţinutul informativ de pe rețelele de socializare, scrie BBC. Drept urmare, paginile de Facebook ale site-urilor de ştiri globale şi locale sunt indisponibile începând de astăzi, 18 februarie.
Guvernul australian a criticat ferm decizia Facebook, declarând că demonstrează „imensa putere de piaţă a acestor giganți digitali”. Blocarea accesului la informaţii are „un impact uriaş asupra comunităţii”, a spus trezorierul Josh Frydenberg, întrucât aproximativ 17 milioane de australieni folosesc lunar platforma.
„Cred că acţiunile lor (Facebook, n.r.) de azi sunt inutile şi greşite”, a spus Frydenberg, adăugând faptul că guvernul australian este hotărât să adopte legea. „Vom legifera acest cod. Vrem ca giganţii digitali să plătească media tradiţională pentru generarea de conţinut jurnalistic original”, a mai spus Josh Frydenberg, completând cu faptul că „întreaga lume urmăreşte ce se întâmplă aici”.
Facebook a declarat că trebuie să aleagă între „a încerca să se conformeze unei legi care ignoră realităţile acestei relaţii sau să nu mai permită conţinutul informativ în serviciile din Australia”. „Cu mare tristeţe, alegem varianta din urmă”, a anunţat.
Legea caută „să sancţioneze Facebook pentru conţinutul pe care nu l-a luat sau nu l-a cerut”, a spus managerul regional William Easton.