FacebookTwitterLinkedIn

Meșteșugarii zilelor noastre reprezintă o categorie din ce în ce mai rară, dar foarte căutată. Îndemânarea lor este necesară pentru a realiza lucruri unicat pe care utilajele moderne rareori le pot replica. Aceștia sunt artizanii moderni și apărătorii tradițiilor.

Având onoarea de a da curs invitației de a vizita fabrica Rolls-Royce din Goodwood, echipa Forbes Life România s-a aflat pentru o zi în locul unde iau naștere unele dintre cele mai spectaculoase mașini.

La sosirea pe aeroportul din Londra am fost așteptați cu un Rolls-Royce Phantom care era condus de un șofer profesionist, pentru a fi duși până la hotelul The Pig – in the South Downs, amplasat în micul cătun Madehurst.

Acolo am fost întâmpinați de echipa Rolls-Royce, care ne-a delectat cu o cină bazată pe produse provenite de la fermele din apropiere, un mod de a te reconecta cu vechiul obicei de a mânca simplu și sănătos. Discuția relaxantă ne-a pregătit pentru vizita de a doua zi, când aveam să vedem ceva ce puțini au avut ocazia să vadă: fabrica Rolls-Royce din Goodwood.

A doua zi de dimineață, o întreagă flotă de mașini Rolls-Royce ne aștepta pentru a ne duce la fabrică – limuzinele fiind conduse de șoferi profesioniști cu background de piloți de curse.

Ajunși la fabrică, toate telefoanele au fost oprite pentru a păstra discreția și secretul producției, dar și pentru a savura o vizită de excepție.

David, ghidul nostru pe tot parcursul zilei, un gentleman în vârstă, care aducea mult la voce și prezență cu David Attenborough, ne-a prezentat etapele prin care trece fiecare mașină în procesul de producție. 

Toate mașinile Rolls-Royce sunt construite pe aceeași linie de producție, linie care a fost pregătită și adaptată pentru a prelua și Spectre, primul model integral electric al companiei. De altfel, până în anul 2030, Rolls-Royce va deveni un brand în totalitate electric, urmând ca toate modele să renunțe la actualul motor V12 Twin-Turbo.

Tranziția către motoarele electrice va fi una ușoară deoarece toate mașinile companiei au fost și sunt construite pentru ca șoferul și pasagerul să nu simtă prezența motorului în habitaclu, ceea ce se va întâmpla și cu modele electrice.

Rolls-Royce Spectre se află acum aproape de finalul testului de 2.500.000 de kilometri, test care l-a purtat în toate colțurile lumii pentru ca specialiștii companiei să realizeze de la bun început o mașină fără cusur.

Totul începe de la vopsitorie, unde mașina primește un tratament exterior final, iar cele pe comandă (bespoke) sunt vopsite doar după ce clientul și-a dat acordul asupra culorii pe care a ales-o împreună cu echipa de la departamentul Exterior Surface Center. Unii clienți și-au dorit ca mașina să fie vopsită în două culori care apoi să fie reproduse și pe avionul privat.

După ce iese din vopsitorie, fiecare mașină petrece aproximativ 32 de minute la fiecare etapă de pe linia de producție. Fiecare departament în parte pregătește componentele cu o precizie și minuțiozitate ieșite din comun. Așa cum un croitor îți ia măsurile, interiorul mașinii trebuie să se potrivească exact cu cerințele clientului.

Pielea este atent selecționată, tăiată cu precizie și îmbinată astfel încât să se armonizeze cu toate detaliile mașinii. Pielea îmbracă levierul schimbătorului de viteze și anumite butoane de pe bord și poate fi brodată manual, în funcție de dorințele clientului.

Lemnul folosit la interiorul mașinii trece, de asemenea, printr-un tratament special. După ce este ținut o perioadă, sub formă de furnir, într-o cameră cu umidificator, este apoi tăiat și îmbinat pentru a avea o continuitate vizuală și o amprentă deosebită atunci când este folosit. La final, primește finisajul dorit, care poate fi unul în care porii rămân deschiși pentru ca lemnul să fie simțit la atingere, sau poate fi așa-numita Piano High Glass Finish, o finisare lucioasă, obținută după adăugarea și prelucrarea mai multor straturi de lac.

Există la Goodwood o încăpere unde clienții, împreună cu echipa Rolls-Royce, își pot configura mașina exact așa cum doresc. O opțiune foarte apreciată este Starlight, plafonul care reproduce cerul înstelat. Între 600 și 2.900 de fire de fibră optică sunt introduse manual în pielea perforată a plafonului, care, la rândul ei, poate fi personalizată după gustul clientului. Se mai poate opta și pentru „stele căzătoare”, un efect care se produce aleatoriu și simulează fenomenul într-un mod foarte realist.  

Fie că este o variantă mai puțin customizată sau una care a fost elaborată îndeaproape cu viitorul proprietar, fiecare mașină care părăsește fabrica de la Goodwood atinge perfecțiunea. Așa cum spunea odată Sir Henry Royce: „Lucrurile mici fac perfecțiunea, dar perfecțiunea nu este puțin lucru”.