FacebookTwitterLinkedIn

Forța artei Oanei Ionel este dată de mesajul care o însoțește. Cunoscută pentru conceptele puternice, originale, care transcend granițele politicului, Oana Ionel apelează la memoria fluviului-simbol al Europei, Dunărea, pentru a spune o poveste despre diversitate, toleranță și respect pentru viață.
În stilul său liric-abstract, pictorița descrie Dunărea ca pe un spațiu de coabitare care permite multiculturalitatea, de la munții Pădurea Neagră și până la Marea Neagră. „Râurile sunt vii și au memorie. În memoria lor sunt întipărite amintiri mai vechi decât popoarele care trăiesc pe malurile lor. Râurilor nu le pasă de granițele stabilite de oameni”, explică pictorița.
„Poveștile secrete ale Dunării” este, de fapt, un îndemn la coexistență și toleranță, spun curatorii expoziției. „Poate părea ciudat că acest apel la coabitare în Europa vine din Est, dar demersul este cât se poate de logic. (…) Pictorița reușește să păstreze un echilibru între tușa sa energică, expresivă, și forța culorilor care ne duc cu gândul la tumultul apelor fluviului, dar și la exuberanța și vivacitatea orașelor de pe malurile sale. Tablourile Oanei Ionel, cu bogăția lor de nuanțe de albastru și turcoaz, te fac să le privești cu aceeași emoție cu care privești Dunărea însăși.”
Unul dintre laitmotivele picturilor Oanei Ionel este insula Ada Kaleh, care a fost înghițită de apele Dunării în 1971, în urma construcției barajului Porțile de Fier 1. Locuită de o populație de pescari de etnie turcă, insula a fost evacuată când au început lucrările la barajul hidrocentralei pentru a dispărea mai târziu în lacul de acumulare al acesteia. În pictura Oanei Ionel, insula Ada Kaleh este o prezență constantă și un simbol al diversității și respectului pentru viață.
„Este important să ne concentrăm mai degrabă pe similitudini și mai puțin pe diferențe, cu atât mai mult în această perioadă în care tendința de a înălța ziduri pare că depășește dorința de a crea punți. Cred în necesitatea unui demers artistic care să ofere dimensiunea interconectivității”, spune Oana Ionel.
Artistă și curatoare independentă, Oana Ionel este absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universității București și a Secției Pictură a Universității Naționale de Arte din capitală. În 2018, pictorița și-a luat doctoratul în arte vizuale.