FacebookTwitterLinkedIn

Exportul de gaze din Marea Neagră și utilizarea acestei resurse pentru repornirea industriei chimice naționale nu se exclud. Totuși, ministerul Energiei nu are o strategie legată de folosirea acestor gaze pentru repunerea în funcțiune a combinatelor chimice.

Ministerul Energiei este optimist că extracția gazelor naturale din Marea Neagră va începe ”nu mai târziu de mijlocul anului 2027”.

”Sunt optimist că se vor produce gaze din perimetrul Neptun nu mai târziu de mijlocul anuui 2027”, a declarat Geroge Sergiu Niculescu, secretar de stat în ministerul Energiei.

Întrebat dacă ministerul Energiei are o strategie clară de utilizare a gazelor din Marea Neagră pentru producerea de îngrășăminte sau alte substanțe chimice, secretarul de stat a afirmat că dacă va exista un excedent, atunci este posibil ca acesta să fie utilizat și la nivel intern.

”Dar asta este mai degrabă treaba ministerului Economiei”, a spus Niculescu.

Totuși, el a menționat că printre utilizările prioritare ale gazelor din Marea Neagră se numără exportul către Republica Moldova sau Ucraina.

În legătură cu perspectivele instalării unor centrale eoliene offshore în Marea Neagră, Niculescu a spus că ”ambițiile noastre sunt forte mari și țintele foarte ridicate” pentru că ”suntem înt-o altă paradigmă”.

El a spus că toate piețele din Europa au nevoie de energie lectrică și de aceea toate proiectele energetice ale României vor merge mai departe.