FacebookTwitterLinkedIn

Noul proiect de act normativ încurajează abordarea timpurie a stării de dificultate și transpune în legislația locală Directiva (UE) 2019/1023. Astfel, este propusă suspendarea executărilor silite de drept de la data deschiderii procedurii, pentru susținerea negocierilor (4 luni, cu posibilitatea de prelungire, în condiții specifice, până la 12 luni).

Noua procedură privește cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie şi decăderile, precum şi măsurile de sporire a eficienţei procedurilor de restructurare, de insolvenţă şi de remitere de datorie şi de modificare a Directivei (UE) 2017/1132.

“80% dintre reprezentanții mediului de afaceri consultați au fost în favoarea unei noi proceduri de restructurare, confidențială și extrajudiciară, care să încurajeze abordarea timpurie a stării de dificultate, transmite Ministerul în expunerea de motive. Aceasta este o gură de aer binevenită pentru companii în actualul context pandemic, în mod special sectorul HoReCa, dar și întreg lanțul de distribuție și logistică care alimenta acest sector și care au fost puternic afectate”, a declarat Bogdan Frigioiu, Senior Associate ONV LAW, companie de consultanță juridică. 

La nivelul anului 2020, pe fondul situației epidemiologice de la nivel mondial, a crescut numărul societăților românești care au ales să acceseze mecanisme de prevenție, precum concordatul preventiv sau cel prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2019 pentru eșalonarea datoriilor bugetare. 

În 2020, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut la peste 1 mld. euro, de la 15 mil. euro în 2019 și reprezintă peste 71% din valoarea totală a activelor companiilor intrate în insolvență și restructurare anul trecut. 

Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor cu impact în economie care au accesat concordatul preventiv atinge aproape două treimi din valoarea companiilor care au accesat insolvența și restructurarea.

Conform analizei ONV LAW, noua procedură a acordului de restructurare presupune o etapă de negociere în afara instanței a unui acord de restructurare propus de debitor cu asistența unui administrator al restructurării – practician în insolvență – cu creditorii ale căror creanțe vor fi afectate de acord. 

După primirea propunerilor privind proiectul de act normativ care are ca și data limită 9 aprilie, acesta va fi transmis pentru aprobare către Camera Deputaților.