Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Sănătate |
|

EXCLUSIV. Yosef Gavriel Peisakh, Work from Asia: Muncitorii asiatici din România au rămas pe drumuri, fără mâncare şi cu salarii neplătite

Epidemia de coronavirus a afectat mai toate sectoarele de activitate la nivel global și va lăsa urme adânci în economie. Ultimele două luni au fost o adevărată provocare atât pentru cetățenii români, dar și pentru cei străini care au venit să muncească în România.
muncitori asiatici

Contextul actual a închis obloanele afacerilor și sute de mii de oameni au rămas de pe o zi pe alta fără un loc de muncă. Însă, dacă pentru cetățenii români a fost o situație dramatică, angajații care provin din alte țări au fost mult mai rău afectați. Mai exact, este vorba despre angajații asiatici veniți în România să lucreze, prin intermediul companiei Work from Asia, una dintre cele mai experimentate agenții de recrutare din țară. Aflați la mii de kilometri distanță de casă și cu o familie de hrănit, acești oameni s-au văzut în situația în care au rămas fără mijloace de a se întreține sau de a găsi un nou loc de muncă.

Dar despre câți oameni vorbim? Iată ce spune Yosef Gavriel Peisakh, General Manager al companiei Work from Asia: „Conform estimărilor noastre, în momentul de faţă credem că este vorba despre câteva zeci sau chiar sute de lucrători străini care au fost disponibilizaţi şi au rămas fără un loc de muncă. Informaţiile primite direct de la muncitorii asiatici aflaţi la noi în ţară, care ne-au solicitat ajutorul, reprezintă reperul nostru principal pentru această evaluare.”

Muncitorii asiatici din România, aflați într-o situație disperată

Șomajul tehnic nu a fost o opțiune pentru toți angajații asiatici, ci doar pentru cei al căror contract de muncă se încadra în reglementările impuse de Guvern, astfel că foarte mulți oameni au rămas fără nicio posibilitate.

Statul filipinez a intervenit în sprijinirea acestora, acordând ajutoare financiare și asigurând repatrierea tuturor filipinezilor care și-au pierdut locul de muncă. Însă, norocul nu a fost același pentru toți cei proveniți din străinătate.

„Din nefericire nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei care provin din Sri Lanka, Nepal, Indonezia, India, Vietnam, muncitori care din păcate nu beneficiază de un asemenea ajutor din partea statului. O parte dintre muncitorii asiatici aflaţi acum într-o situaţie disperată provin din aceste ţări.”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh în exclusivitate pentru Forbes România.

Solidaritatea a fost cuvântul cheie în această pandemie, iar companiile au intervenit în problema angajaților asiatici. Concret,  Yosef Gavriel Peisakh spune că: „Majoritatea clienţilor noştri au simţul răspunderii şi au ales să îi menţină pe muncitorii asiatici ca angajaţi, în timp ce alte companii au decurs la modalitatea de a-i introduce în șomaj tehnic. Ne-am confruntat și cu situaţii în care unele companii au preferat pur şi simplu să suspende contractele de muncă şi au plătit biletele de avion spre ţara de origine a angajaţilor, urmând să îi aducă înapoi după redresarea situaţiei.” 

Majoritatea angajaților străini speră să-și reia activitatea

În plus, Yosef Gavriel Peisakh a mai declarat că, totuși, mulți dintre ei au avut parte de un ajutor din partea companiilor.

 “Cei care erau nevoiţi să suspende activitatea au continuat să le ofere gratuit cazarea şi masa angajaţilor străini.”, a precizat acesta.

Odată cu ridicarea stării de urgență, “aproape toţi angajatorii şi-au reluat deja activitatea, mai puţin cei din Horeca, a căror revenire este aşteptată să se producă în scurt timp”, iar în ceea ce-i privește pe muncitorii asiatici care au rămas fără loc de muncă, Yosef Gavriel Peisakh susține că: “Pe unii muncitori asiatici care şi-au pierdut locurile de muncă, în special pe cei din segmentul Horeca, i-am recomandat unor clienţi din alte domenii de activitate, cum ar fi agricultura şi zootehnia, unde pot lucra ca muncitori necalificaţi.”

Deși situația actuală este una incertă, “majoritatea străinilor speră să revină la locurile de muncă existente, în timp ce alţii preferă să rămână şi să găsească noi joburi.”, a mai declarat Yosef Gavriel Peisakh în exclusivitate pentru Forbes România.

“Este necesară schimbarea legislației în vigoare”

În ceea ce privește impactul social, economic și financiar asupra cetățenilor asiatici, Yosef Gavriel Peisakh a declarat că este vorba cu siguranță de un impact dur.

„Numai dacă luăm în calcul faptul că aceşti oameni au plecat din ţara lor de origine şi au lăsat în urmă familii a căror existenţă depinde aproape exlcusiv de ei, pentru că aşteaptă lunar să li se trimită bani pentru a se putea întreţine, este cu siguranţă vorba despre un impact în continuare dur.”, mai spune managerul general al companiei Work from Asia.

De asemenea, Yosef Gavriel Peisakh trage și un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul ar trebui să intervină. Mai exact, acesta susține că “este necesară schimbarea legislației în vigoare.” 

„Pentru a evita dramele sociale de genul celor trăite acum de muncitorii sri lankezi şi egipteni, care au rămas pe drumuri, fără mâncare şi cu salarii neplătite, este necesară schimbarea legislaţiei în vigoare. Ceea ce eu pot sugera în calitate de manager al companiei Work from Asia, una dintre agenţiile cu cea mai mare experienţă în plasarea personalului asiatic, în aproape toate domeniile de activitate din România, este ca toţi angajatorii care apelează la serviciile cetăţenilor străini să fie responsabilizaţi prin lege. Asta presupune obligativitatea asigurării gratuite a cazării, meselor şi serviciilor medicale pentru muncitorii străini şi impunerea unui preaviz legal în cazul în care este vizată rezilierea contractelor de muncă. Să existe o componentă de protecţie socială a lucrătorilor străini şi ca angajatorii să înţeleagă că nu au voie să reţină paşapoartele şi permisele de şedere al acestora şi că au obligaţia să comunice orice act şi în limba engleză, să nu oblige străinii să semneze orice fără să fie tradus în prealabil.”, a mai declarat Yosef Gavriel Peisakh în exclusivitate pentru Forbes România.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii