
Fondat în Republica Cehă în anul 2014, grupul Rohlik mizează în continuare pe investițiile în automatizare, planul principal de business ce i-a oferit companiei titulatura de „inițiatorul revoluției digitale în e-grocery”.
Activ în Cehia (Rohlik.cz), Ungaria (Kifli.hu), Austria (Gurkerl.at) și Germania (Knuspr.de), grupul nativ digital Rohlik rămâne consecvent în ceea ce privește strategia de business trasată încă de la început: automatizarea ca obiectiv major.
„Ne modernizăm masiv centrele de livrare ca parte a obiectivului nostru de a deveni cel mai mare serviciu de livrare e-grocery din Europa și preferatul clienților. Așa că în această etapă, până în prezent am investit în automatizare peste 50 de milioane de euro, iar în acest sens investițiile vor continua, deoarece am luat decizia ca fiecare depozit nou pe care îl deschidem să fie complet automatizat”, a mărturisit în exclusivitate pentru Forbes România, fondatorul grupului, Tomáš Čupr.

Potrivit acestuia, printre cele trei mari linii-cheie în jurul cărora a fost concepută strategia de business a grupului se mai regăsesc îmbunătățirea ofertei pentru clienți și profitabilitatea, cea din urmă fiind unul dintre obiectivele principale pentru anul acesta și pentru brandul sezamo, pe care compania l-a lansat pe piața din România, anul trecut.
„Pentru a ajunge la profitabilitate până la sfârșitul anului, ne-am propus să atingem în timp record 3.000 de comenzi pe zi”, ne-a mărturisit Tomáš Čupr.
Sezamo.ro și-a lansat serviciile de e-grocery pentru publicul larg în urma unei investiții inițiale de 10 milioane de euro, brandul regăsindu-se tot din 2022 și pe piețele din Italia și Spania.
La acest moment, Tomáš Čupr susține că vede în piața locală cel mai bun potențial de extindere, motiv pentru care în viitorul apropiat, grupul se va focusa pe dezvoltarea businessului din România.
Pentru Rohlik Group, anul trecut, piața de retail alimentar din România a reprezentat 1-2% din totalul vânzărilor online, asta la aproape un an de când brandul sezamo a intrat pe piața locală, iar estimările grupului sunt pozitive pentru viitorul apropiat.
„Am observat cum de la o zi la alta tot mai mulți clienți aleg serviciile Sezamo. Motivele sunt diverse, însă printre cele mai notabile amintim: multitudinea de sortimente, cumpărăturile livrate la ușă în 3 ore de la plasarea comenzii, la intervale de 15 minute, fără a aștepta curierii sau a căra cumpărături”, punctează Tomáš Čupr.
De la lansarea pe piața din România, oficialii grupului au încheiat parteneriate cu peste 30% dintre producătorii autohtoni. Parteneriatele au fost realizate în special cu producători de fructe și legume proaspete, mezeluri, lactate, panificație și produse apicole. La început, în supermarketul online sezamo.ro au fost disponibile peste 8.000 de produse provenite de la producători locali, produse internaționale de tip supermarket și alimente de la artizani autohtoni. În plus, a apărut și o gamă extinsă de produse bio și ecologice, printre care se regăsesc și branduri recunoscute la nivel european, precum Alnatura și Alce Nero.
„Acum, în România, peste 30% din produse provin de la fermieri locali, însă procentul este în creștere, pentru că ne mărim oferta săptămânal”, a menționat antreprenorul ceh.
În prezent, depozitul local al supermarketului sezamo se află în zona de nord a Bucureștiului și a fost construit de CTP în cadrul CTPark Bucharest North. Acesta are o suprafață de 12.000 mp, ce include spații de depozitare ambientală și unități cu temperatură controlată.
Din totalul depozitului, 9.800 mp reprezintă spații cu temperatură ambientală, dintre care aproximativ o treime au temperatura controlată. Există zone dedicate pentru produsele refrigerate și congelate, inclusiv camere frigorifice care pot genera temperaturi de până la -24 de grade Celsius, plus o bucătărie de peste 350 mp, o zonă destinată ambalării produselor și echipată cu sisteme automatizate de preluare și sortare și peste 2.000 mp dedicați birourilor.
Pentru 2023, grupul și-a propus să raporteze venituri de 800 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o creștere cu 30% față de ultima cifră raportată.