FacebookTwitterLinkedIn

În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative în direcţia îndeplinirii a cinci obiective de dezvoltare durabilă şi progrese moderate în cazul majorităţii celorlalte obiective, potrivit unui raport publicat miercuri de Eurostat.

Raportul “Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare privind progresele înregistrate în direcţia îndeplinirii obiectivele de dezvoltare durabilă în contextul UE, ediţia 2023” oferă, prin intermediul unor date statistice, o imagine de ansamblu asupra progreselor în domeniul menționat, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, citat de Agerpres.

Raportul arată că UE a înregistrat progrese în direcţia îndeplinirii majorităţii obiectivelor în ultimii cinci ani, în conformitate cu priorităţile Comisiei în domenii esenţiale de politică, cum ar fi Pactul verde european, Al 8-lea program de acţiune pentru mediu şi Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale.

UE a înregistrat cele mai mari progrese în direcţia asigurării muncii decente şi a creşterii economice. În 2022, rata de ocupare a forţei de muncă în UE a atins un nou nivel record, de 74,6%, în timp ce rata şomajului de lungă durată în UE a scăzut la un nou nivel record. De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte obiectivele de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a egalităţii de gen.

S-au înregistrat, de asemenea, progrese satisfăcătoare în ceea ce priveşte reducerea inegalităţilor, asigurarea unei educaţii de calitate, promovarea păcii şi a securităţii personale pe teritoriul UE şi îmbunătăţirea accesului la justiţie şi a încrederii în instituţii.

Se remarcă progrese moderate ale tendinţelor în ceea ce priveşte consumul şi producţia responsabile, oraşele şi comunităţile durabile, viaţa subacvatică, combaterea foametei, apa curată şi salubritatea şi energia accesibilă şi curată.

Raportul de miercuri este al şaptelea dintr-o serie de exerciţii anuale de monitorizare lansate de Eurostat în 2017. Raportul se bazează pe setul de indicatori ai UE privind obiectivele de dezvoltare durabilă, care a fost elaborat pentru a monitoriza progresele înregistrate în direcţia îndeplinirii ODD în contextul UE.