
Guvernele europene au anunțat luni noi măsuri pentru a întâmpina potențialul deficit de energie în această iarnă și s-au străduit să îmbunătățească rețelele energetice pentru a putea să își transfere electricitate, în timp ce importurile de gaze rusești continua să fie la volume reduse drastic pe fondul războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Germania a declarat că se așteaptă să semneze contracte pentru achizția de gaz natural lichefiat (GNL) din Emiratele Arabe Unite.
În lipsa gazelor din Nord Stream, Germania se vede nevoită să investească în construcția unor noi terminale de GNL, în timp ce Spania și Franța lucrează, la rândul lor, la planuri de urgență.
Între timp, ministrul german al Economiei își pune speranțele în noroc și într-o temperatură ridicată în perioada de iarnă.
„Dacă totul merge bine, economisirea în Germania este la nivel ridicat și dacă avem puțin noroc cu vremea, avem… șansa de a trece confortabil iarna”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.
Habeck a spus că Germania nu va lăsa importatorii mari de gaze precum VNG să devină insolvenți, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a spus că discuții „concentrate” asupra ajutorului acordat Uniper sunt în desfășurare.
Rusia, care furniza aproximativ 40% din gazul Uniunii Europene înainte de invazia Ucrainei, a închis conducta deoarece sancțiunile occidentale au împiedicat operațiunile. Politicienii europeni spun că acesta este un pretext și acuză Moscova că folosește energia ca armă.
Însă scăderea bruscă a exporturilor rusești de combustibil, ca răzbunare la sancțiunile occidentale asupra invaziei Ucrainei de către Moscova, a lăsat guvernele europene să găsească resurse energetice alternative.
Economia Germaniei se contractă deja și probabil că se va înrăutăți în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaz este redus sau raționalizat, a anunțat luni banca centrală a țării.
În Franța, exporturile de gaze naturale către Germania ar putea începe în jurul datei de 10 octombrie, a declarat șeful autorității de reglementare a energiei CRE din Franța.
„Gazul circula (până acum) doar din Germania în Franța, așa că nu aveam instrumentele tehnice pentru a inversa fluxurile și nici măcar nu aveam o metodă de reglementare a prețurilor”, a declarat șefa CRE, Emmanuelle Wargon, la radio franceinfo.
În timp ce grupul energetic francez EDF se luptă pentru a repara reactoarele nucleare afectate de coroziune, măsurile „excepționale” din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate dacă iarna este rece și planurile EDF sunt amânate, a spus Wargon.
“Dar nu vor exista reduceri de gaz pentru gospodării. Niciodată”, a spus ea.
Ministrul spaniol al Industriei, Reyes Maroto, a spus că obligarea companiilor mari consumatoare de energie să se închidă în timpul vârfurilor de consum este o opțiune în această iarnă, dacă este necesar.
Companiile vor fi compensate financiar, adăugând că nu este nevoie să se impună astfel de închideri acum.
Și finlandezii au fost avertizați de operatorul național de rețea Fingrid că ar trebui să fie pregătiți pentru întreruperi de curent.