FacebookTwitterLinkedIn

Un ETF este un tip de titlu de valoare care urmărește un activ (indice, marfă, sector), care poate fi cumpărat sau vândut la o bursă de valori, în același mod în care se tranzacționează o acțiune obișnuită.

Potrivit unui sondaj comandat de platforma de investiții eToro, românii au o inclinație spre investiții mai riscante, în favoarea instrumentelor mai diversificate. Sondajul Retail investor Beat a curpins 6.000 de investitori de retail din 12 țări, întrebați dacă au ETF-uri în portofoliul lor de investiții. În România, 26% dintre membrii sondajului au răspuns afirmativ. Deși se situează peste media de 24%, investitorii români investesc mai puțin în EFT-uri decât cei 38% dintre investitorii din SUA și cei 37% din Germania. Dintre țările din Europa Centrală, 29% dintre respondenții din Cehia și doar 13% dintre cei din Polonia au investit în ETF-uri.

Sondajul comandat de eToro arată că investitorii est-europeni nu preferă acest tip de investiții, iar unul din motive ar putea fi vârsta acestora. România are cel mai mare segment de investitori tineri dintre cele 12 țări participante la sondaj. Țara noastră este urmată de Polonia și Cehia, cu 34% dintre investitori cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. La polul opus se află Marea Britanie cu 20%, Germania cu 18%, și Statele Unite cu 16%. De aceea, numărul mare de investitori tineri ar putea să se traducă printr-un profil mai riscant al investițiilor.

Cu toate acestea, un procent de 46% dintre investitorii români au în portofoliu o formă de criptomonedă, față de 44% dintre polonezi. De asemenea, 53% dintre români și 43% dintre polonezi dețin acțiuni. Procentul mediu al investitorilor care dețin acțiuni în cadrul studiului este de 62%, un procent uriaș de 84% dintre australieni și 74% dintre americani deținând astfel de active. 

De asemenea, aproape 47% dintre investitorii români investesc de mai puțin de 2 ani, potrivit sondajului. Această lipsă de experiență s-ar putea traduce printr-un interes scăzut pentru instrumente precum ETF-uri. Prin comparație, Polonia are 35%, iar Republica Cehă 34% dintre investitorii cu mai puțin de doi ani de experiență. Media studiului este de 23%.