Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Eticheta pentru turneul de tenis de la Wimbledon

Pentru că ne aflăm în perioada desfășurării turneelor de Grand Slam din Europa, mi se pare foarte interesant să vorbim despre regulile de etichetă pentru jocurile de tenis.
Sandra_life_contibutors

Aceste norme au apărut în Marea Britanie, acolo unde există cel mai vechi turneu de tenis, Wimbledon.

Încă din anul 1877, turneul din suburbiile Londrei a devenit unul dintre cele mai importante și prestigioase evenimente sportive.

Astăzi este singurul turneu de mare șlem care se joacă pe iarbă. Competiţia se desfășoară timp de două săptămâni, între finalul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Începând cu anul 2016, competiţia sportivă se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Catherine, Ducesă de Cambridge, care a preluat acest rol de la Regina Elisabeta a II-a, care a fost patron al turneului timp de mai bine de 64 de ani.

Wimbledon este, în prezent, singurul turneu care impune un dress code strict pentru jucători. Aceștia trebuie să poarte doar echipament de culoare albă, care este supus aprobării oficialilor cu câteva luni înainte de turneu. De-a lungul timpului au existat jucători care au încercat să se abată de la regulă, însă au fost corectaţi de către supervizori.

Pentru spectatori nu există reguli la fel de stricte, însă este general acceptat că turneul este un ,,eveniment” și că trebuie tratat astfel prin purtarea unei ţinute ,,smart”.

Doamnele poartă, în general, rochii, iar domnii blazer bleumarin din bumbac, pantaloni lungi de culoare deschisă și pălărie Panama. Pentru a nu fi opriţi la intrare, participanţii trebuie să evite să poarte blugi, flip-flops, pantaloni foarte scurţi sau bluze fără bretele.

Este interzis spectatorilor să se ridice în timpul meciului. Odată ce își ocupă locul în public, nu trebuie să îl părăsească până la finalul unui game. De cele mai multe ori există  persoane de la securitate care păzesc intrările și nu permit accesul până la finalizarea game-ului. Uneori, un game poate dura chiar și 15 minute.

Telefoanele mobile trebuie să fie închise în timpul meciului.

Este acceptat ca spectatorii să susţină un anumit jucător, să îl aplaude și ovaţioneze în timpul pauzelor, dar este nevoie să se arate respect pentru ambii jucători. Tenismenii au nevoie de liniște în timpul game-ului, așa că nu se recomandă să se strige înainte de serviciu sau să se facă fotografii cu bliţ. Uneori, chiar arbitrii de scaun atrag atenţia asupra acestui aspect.

De asemenea, nu este protocolar să aplaudaţi o dublă greșeală sau erorile jucătorului pe care nu îl susţineţi.

Nu se mănâncă în timpul meciului. Spectatorii pot merge la club înainte sau după meci. Tradiţia instituită încă din anul 1884 este ca participanţii să savureze căpșuni cu frișcă și să bea șampanie produsă de furnizorul oficial al turneului – Lanson. Se spune că, anual, la Wimbledon se consumă 28.000 kg de căpșuni și 7.000 litri de frișcă.

Majoritatea regulilor de etichetă trebuie respectate și la celalalte turnee de tenis. Important este să savuraţi meciurile și să vă bucuraţi de experienţă.

CITEȘTE ȘI Eticheta pentru corespondenţa în scris

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii