FacebookTwitterLinkedIn

Ca mișcare artistică, minimalismul a apărut în anii ’60 și este caracterizat prin simplitatea extremă a formei și abordarea literală și obiectivă a compoziției. Deși cândva a fost estetica preferată a lumii artistice, maximalismul – ca o respingere a simplității –, cu excesul său eclectic, a început să atragă tot mai mult atenția în ultimii ani. Atât artiștii, cât și designerii găsesc frumusețe în ambele abordări: simplitatea atentă și viziunea „mai puțin înseamnă mai mult” (less is more) a unui spațiu minimalist, sau amestecul vibrant de tonuri și texturi, precum și abundența, și excesul unui interior maximalist.

Minimalismul și maximalismul sunt două stiluri care pot fi aplicate în multe domenii, precum arta plastică, designul interior, arhitectura și moda, ambele abordări evoluând într-un mod de viață. În continuare vom explora trăsăturile de bază și beneficiile fiecăruia din cele două trenduri pentru a vă ajuta să le înțelegeți mai bine, precum și modul în care puteți crea un stil de viață frumos și sănătos, care să îl susțină.

Minimalismul
Atât în artă, cât și în design, minimalismul se concentrează în jurul ideii de a elimina excesul și de a face loc elementelor esențiale. În ceea ce privește designul interior, minimalismul îmbrățișează liniile curate, texturile de bază, culorile și patternurile neutre. În minimalism lipsește aglomerația vizuală, iar accentul se pune pe selectarea atentă a unui grup de elemente utile.

Spațiile sunt, în general, aerisite, iar depozitarea reprezintă și o modalitate de organizare și păstrare a obiectelor mai puțin utilizate în locuri care nu sunt la vedere. Arhitecții și designerii au îmbrățișat minimalismul ca o estetică versatilă care poate fi ușor transformată chiar și cu cele mai subtile schimbări.

„Minimalismul adevărat folosește rafinamentul materialelor și poezia planurilor care se intersectează cu relația obiectelor și apropierea lor una de cealaltă”, spunea Simon Townsend Jacobsen, de la Jacobsen Architecture.

Asemenea designului, un stil de viață minimalist urmează multe dintre principiile menționate mai sus. Minimaliștii se concentrează pe simplitate, înconjurându-se doar de ceea ce este cu adevărat necesar pentru a trăi o viață de impact. Este nevoie de singularitate, claritate, scop și intenție. Minimaliștii se concentrează mai puțin asupra bunurilor materiale, în schimb fac loc lucrurilor sau obiectelor care au cu adevărat valoare și sens. Acest lucru s-ar putea concretiza într-o varietate de moduri: donarea jucăriilor neutilizate de copii, organizarea interioarelor dulapurilor de bucătărie și păstrarea doar a acelor obiecte care servesc unui scop etc.

Maximalismul
Există o concepție comună și total greșită că viziunea maximalistă îmbrățișează dezordinea. Acest lucru nu este adevărat. Dimpotrivă, spațiile maximaliste sunt atrăgătoare și mai interesante din punct de vedere vizual.

Maximalismul, din perspectiva designului interior, folosește culori îndrăznețe și patternuri complicate. Spațiile sunt, în general, mai pline de viață și animate cu colecții de obiecte cu semnificație personală. O cameră maximalistă nu este impunătoare, ci atrage atenția când obiectele sunt așezate strategic peste tot. Confortul este o componentă esențială într-un interior maximalist și există de obicei multe opțiuni de a face un spațiu de locuit relaxant și confortabil.

Legat de spațiile maximaliste, designerul de interior Kelly Wearslter spunea: „Există o bucurie în proiectarea unui spațiu fără limitări și restricții, unde abundența este încurajată de mixurile improbabile care creează armonii frumoase și neașteptate”.

În termeni de lifestyle, un maximalist este adesea un colecționar căruia îi place să expună colecții de obiecte pe care le-a dobândit în timp din călătorii. În loc să accepte nevoia de simplitate și ordine, maximaliștii tind să găsească confort în exces, găsindu-l atât incitant, cât și motivant. Mentalitățile lor urmează ideea că îmbrățișarea unei abundențe de obiecte poate fi o evadare dintr-o lume și o cultură care uneori par sumbre. A îmbrățișa maximalismul înseamnă a te înconjura de lucruri care te fac să te simți cu adevărat viu.

Care stil este mai popular?
Minimalismul, ca artă, a apărut ca răspuns la nemulțumirea artiștilor față de expresionismul abstract, aducând un nou punct de vedere conform căruia arta nu ar trebui să se refere la altceva decât la ea însăși. Mișcarea a câștigat o importanță deosebită în industria designului modern și a condus către un stil de viață caracterizat de simplitatea în formă și funcție.

Deși stilul minimalist a rămas extrem de popular timp de zeci de ani, maximalismul a revenit în forță în ultimii ani, iar designerii și artiștii au început să introducă texturi mai luxoase, mobilier cu detalii mai bogate și, în general, elemente mai atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Această mișcare artistică s-a tradus cu ușurință într-un stil de viață, iar îmbrățișarea conceptului „frumuseții în exces” a devenit mantra sa. În prezent, atât minimalismul, cât și maximalismul sunt utilizate la scară largă, atât ca stil de viață, cât și ca estetică în proiectele de design interior, artă sau fashion.

Ești minimalist sau maximalist?
Înainte de a vă ajusta atât spațiul de locuit, cât și mentalitatea, este important să înțelegeți care stil de viață se potrivește cel mai bine stilului vostru personal.

Vă recomand să faceți testul de mai jos.

Minimalistul
Urmează mottoul „less is more” atât în design, cât și în viață. El preferă simplitatea la toate aspectele: formă, funcție, spațiu, materiale, detalii și culori. Un minimalist mai degrabă ar trăi fără lucruri materiale decât să afișeze prea multe.

Maximalistul
Urmează mottoul „more is more”. Maximalistului îi place să fie înconjurat de oameni, să trăiască experiențe noi și să adune suvenire cu semnificație personală. Maximalistul îmbrățișează abundența deoarece îi place să experimenteze tot ce îi oferă viața.