Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

Tech |
|

Eset: Backup-urile datelor sunt esențiale în cazul atacurilor ransomware

Deși eforturile tot mai complexe ale diferitelor grupuri implicate în combaterea fenomenului continuă să exercite presiune asupra creatorilor și operatorilor de atacuri ransomware, incidentele din această sferă sunt încă în prim-plan.
securitate

Atacurile ransomware nu vizează doar ținte business care dețin infrastructuri mari, ci și municipalități și companii mai mici, care ar putea să nu aibă mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva atacurilor, transmite compania de securitate Eset. Pentru a fi pregătit cât mai bine, pentru orice posibil scenariu trebuie avute în vedere câteva aspecte ce pot fi implementate pentru a face față cât mai bine unui astfel de atac.

1. Efectuați copii de siguranță ale datelor importante, des și corect

Multe companii afectate de ransomware constată că backup-urile lor nu sunt actualizate corect sau nu dețin copii ale unora din datele cheie afectate. Acest lucru a fost evidențiat în atacul Colonial Pipeline, unde răscumpărarea a fost achitată din teama de a nu extinde și mai mult întârzierile cauzate de dificultatea recuperării datelor din backup. Ironia a fost că, după ce au fost plătită suma, au descoperit că instrumentul de decriptare a fost atât de lent, încât au folosit în cele din urmă backup-urile inițiale pentru a restaura datele.

2. Analizați atent cum pot fi restaurate backup-urile

Pentru o siguranță sporită trebuie implementate backup-uri paralele utilizând tehnologii diferite. În acest fel, dacă una dintre tehnologii are probleme, nu vă afectează la fel de dur. În mod surprinzător, acesta este unul dintre cele mai eficiente feluri de a economisi timp în caz de ștergere sau suprascriere în mod accidental a fișierelor, ajutând în același timp și la recuperarea datelor în cazul unui dezastru de alt tip (natural, incendiu, furt).

3. Asigurați-vă că backup-urile în cloud funcționează

Deși un backup în cloud este convenabil, poate fi, de asemenea, greu de restabilit rapid funcționalitatea în cazul mai multor sisteme, în special dacă ne referim la volume mari de date. Dacă vă lipsește o listă de contacte, nu este o mare problemă, însă dacă ne referim la procesul de restaurare a imaginilor de disc, extrapolat la rețeaua business, aceasta ar putea fi o procedură lentă.

4. Fiți pregătit pentru restaurare

Poate fi descurajant să încercați un exercițiu de recuperare în caz de dezastru, la nivelul întregii organizații. Cu toate acestea, alegerea unei singure părți aleatorii a organigramei și organizarea unui exercițiu de recuperare în caz de dezastru poate fi, totuși, un exercițiu foarte util și complet realizabil.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii