HONOR, producătorul de smartphones și alte dispozitive inteligente, celebrează Eroii Neștiuți ai sărbătorilor și le face povestea cunoscută în semn de mulțumire pentru timpul, efortul și sacrificiul făcut. #HONORtobewithyou toți cei care ne faceți sărbătorile de neuitat.
În timp ce Crăciunul este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători, există oameni care muncesc pentru a-l face posibil, care se asigură că este special pentru alții. Ei sunt Eroii Neștiuți ai Sărbătorilor. Este medicul care, chiar și în noaptea de Ajun, oferă îngrijire și alinare pacienților. Sau pilotul de avion care îi duce pe pasageri acasă alături de cei dragi. Oameni cu inimile mari din ONG-uri care, de sărbători, vin în ajutorul a mii de oameni aflați în nevoie. Acești eroi își petrec sărbătorile cu devotament la datorie, fiind alături de familie și de cei dragi doar în spațiul virtual, cu ajutorul tehnologiei.
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.
Climb Again își propune să ofere o șansă la o viață normală copiilor și tinerilor cu nevoi speciale. Ce înseamnă o viață normală? Înseamnă o viață în care au șansa să-și atingă propriul potențial, la fel cum o au și persoanele fără dizabilități. Printr-un discurs pozitiv și prin promovarea poveștilor de succes din cadrul proiectelor Climb Again, membrii asociației vor să influențeze percepția generală asupra potențialului copiilor și tinerilor cu nevoi speciale și să contribuie la integrarea lor – fie că este vorba despre integrarea directă a celor pentru care cățăratul devine o vocație, sau indirectă, prin apartenența la o comunitate.
Interviu cu Claudiu Miu, fondatorul Asociației Climb Again
Care este legătura dintre Climb Again și Lotul Național de Paraclimbing?
Am început Climb Again în 2014 cu scopul de a oferi sesiuni gratuite de escaladă copiilor și tinerilor cu dizabilități, de a-i ajuta să capete încredere în forțele proprii și în cei din jur, de a avea o viață independentă și de a-și descoperi potențialul. Mulți dintre ei au devenit pasionați de escaladă și au dorit să crească, să facă antrenamente și așa au ajuns să-și schimbe statutul din persoane cu dizabilități în sportivi cu acte în regulă, în campioni, chiar campioni mondiali care participă la competiții internaționale. Pentru noi a fost un parcurs firesc și așa a luat naștere lotul de paraclimbing.
Cine a avut inițiativa, cum a apărut ideea proiectului „7 Summits”?
Escalada se practică și la munte, pe stâncă, nu numai în sala de escaladă. Suntem pasionați de munte, de înălțimi, și asta ne aduce aproape și de drumețiile montane sau chiar de expedițiile de alpinism. Alexandru Benchea, sportiv nevăzător, a fost primul din echipa Climb Again care și-a dorit să meargă pe munți înalți de peste 3.000 de metri. Lui i s-au alăturat și alți sportivi din echipă. A îndrăznit să viseze împreună cu Răzvan Nedu, coechipierul lui, la proiectul 7 Summits.
De ce ai ales să te implici într-un proiect pentru tineri cu dizabilități?
Am fost și eu sportiv, am practicat sportul de performanță și am ajuns la un moment dat în viață să mă îmbolnăvesc și să nu mai pot face sport sau lucrurile normale de zi cu zi. Am ajuns chiar să experimentez viața cu dizabilitate, chiar dacă pentru scurt timp, și asta m-a făcut să iau decizia de a mă implica aici, de a ajuta cu toate resursele și cunoștințele mele acolo unde era cea mai mare nevoie.
În afară de dificultățile evidente provocate de dizabilitățile elevilor tăi, ce alte provocări ai ca antrenor al lor?
Pe lângă sesiunile de terapie și antrenament de zi cu zi, planificarea și gestionarea lor, încercăm tot mai mult să facem cunoscut sportul în rândul persoanelor cu dizabilități, să îi încurajăm să vină la sala de sport, să iasă din casă și chiar să învețe drumul către sala de escaladă cum este cazul nevăzătorilor. Văd toată transformarea și efortul pe care îl depun, și dorința de a învăța, și asta ne motivează să ne implicăm și mai tare, să ajungem la cât mai mulți în toată țară.
Cum arată escaladarea unui munte în compania acestor tineri? Cum a fost pe cele trei vârfuri (din cele 7) pe care ați urcat?
Toți avem capacitate de învățare și de adaptare și au învățat să se cațere și să meargă pe munți. Și facem asta încă de la început cu terapeuți, instructori, antrenori și ghizi montani pasionați și dedicați. Alexandru și Răzvan au urcat pe Aconcagua, cel mai înalt munte de până acum urcat de ei și cel mai greu din punct de vedere al condițiilor întâlnite pe munte. Știu că pentru Răzvan cel mai greu și solicitant a fost vârful Matterhorn din Alpi, un munte care, deși nu este înalt, este foarte tehnic, este un vârf în formă de piramidă, un trofeu dorit de toți alpiniștii din lume.
Cât de apăsătoare este responsabilitatea unui astfel de demers?
Este o responsabilitate atât din punct de vedere al domeniului ales, cât și al obiectivului asumat, acela de a susține copii și tineri cu dizabilități să își descopere potențialul și să creadă în forțele proprii.
Ce înseamnă pentru tine să lucrezi cu acești tineri? Cum te afectează în plan personal ceea ce faci?
Mă bucur că e un domeniu nou și complex și că pot învăța atât de multe lucruri de la cei cu dizabilități, dar și de la toți partenerii și susținătorii noștri. Parte din echipa de bază Climb Again sunt tineri cu dizabilități care au crescut la Climb Again, care au ajuns campioni și acum antrenori, care transmit din cunoștințele și pasiunea lor mai departe, celor cu dizabilități care au nevoie. Chiar avem în derulare, în această perioadă, campania „Sponsori invizibili” pentru echipa de paraclimbing a României, prin care vrem să îi facem vizibili și să îi susținem pentru proiectul „7 Summits” și Jocurile Paralimpice. Construim în premieră Centrul de terapie prin sport și antrenament paralimpic pentru tineri cu dizabilități, locul în care copiii și tinerii cu dizabilități vor face primii pași și unde se vor antrena viitorii campioni paralimpici ai României. Dar pentru asta avem nevoie de fiecare dintre voi, de susținerea voastră, fie individual prin donații, fie prin sponsorizări de la companii.
Când ești plecat în cucerirea vreunui munte, cum ții legătura cu familia?
Coordonez lotul de sportivi în primul rând la competițiile internaționale, care sunt patru pe an, adică 3 – 4 zile de deplasare la fiecare competiție. Pentru că am doi băieți mici acasă, de 3 și de 6 ani, nu mai pot participa la deplasările lungi, la expedițiile care durează și câteva săptămâni – acolo merg colegii mei. De obicei, în toate locurile în care mergem există conexiune la internet și telefoanele ne dau posibilitatea de a ține permanent legătura cu cei de acasă.
– // –
„Am învățat să fac sărituri, deși nu văd unde trebuie să sar”
Deși vede doar 1%, Răzvan Nedu a decis „să treacă cu vederea” acest aspect. Este nu doar căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, ci și o sursă de optimism pentru cei din jur. În 2021 a devenit Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing de la Moscova, deși a concurat cu o mână în ghips.
De ce escaladă? Ce te-a atras la acest sport? Ce înseamnă escalada pentru tine?
M-am apucat de escaladă când cei de la Climb Again au venit la liceul unde învățăm. Eram într-o perioadă a vieții când voiam să încep să fac mișcare și am fost atras de acest sport în care traseele se schimbă constant și în care înveți să te cunoști pe tine. În prezent, escalada este pentru mine un mod de viață, deoarece eu sunt sportiv și antrenor. Eu sunt un antrenor de escaladă care învață și se dezvoltă depășind provocările împreună cu elevii lui.
„Pare ceva banal pentru noi, cei care putem face orice”. Este o frază pe care ai folosit-o în discursul tău la TedEx, vorbind despre un coleg pe care l-ai antrenat și care a avut o mare reușită. Cum te vezi tu pe tine? Ce anume îți dă încrederea că poți face orice?
Acum câțiva ani, un antrenor din Anglia mi-a zis că, pentru a evolua ca sportiv, va trebui să mă adaptez eu la acest sport și nu el la mine. Atunci am început să învăț să fac sărituri, deși nu văd unde trebuie să sar. Acest lucru m-a făcut să înțeleg cât de limitat sunt în gândire și să înțeleg că pot mai mult. Acum doar cer mai mult de la mine.
Care este următorul vârf pe care vrei să-l cucerești?
Următorul vârf din proiectul „7 Summits” este Carstensz Pyramid, dar cel mai probabil vor fi și alți munți de antrenament înainte.
Cum arată viitorul pentru tine? Unde ai vrea să fii peste cinci ani?
Peste cinci ani sper să fie introdus și paraclimbing-ul la Paralimpiadă și aș vrea să particip în 2028. Este greu să mă pronunț în privința viitorului, ce știu sigur e că mă vad în continuare legat de escaladă, acest sport care mi-a schimbat viața.
– // –
Devino Sponsor Invizibil
Cea mai mare provocare a persoanelor cu nevoi speciale este că, de cele mai multe ori, sunt nevăzute. Pentru a schimba această realitate, campania #Devinosponsorinvizibil vine în sprijinul Echipei Naționale de Paraclimbing, coordonată exclusiv de ONG-ul Climb Again, pentru a o face vizibilă la nivel național.
Membrii Lotului sunt sportivi cu diferite tipuri de dizabilități care, prin zecile de medalii obținute la concursurile naționale și internaționale, anulează orice “nu poți” pe care l-au auzit de-a lungul timpului. În acest fel, toți cei aprox. 80 000 de copiii români cu dizabilități sunt încurajați să își depășească limitele și să se bucure, prin sport și prin orice alte activități, de viață.
Le poți arăta și tu că, de acum, îi vezi și te alături echipei care îi face vizibili în întreaga țară:
- Donează #Devinosponsorinvizibil accesând linkul următor: https://invizibili.climbagain.ro/ Orice donație vine cu o mică surpriză pe care o vei găsi pe email.
- Dacă deții o companie, ne poți direcționa 20% din impozit pentru ca, astfel, Lotul să ajungă la Jocurile Paralimpice din 2028. Vei vedea și cum arată numele companiei tale în limbaj Braille.