FacebookTwitterLinkedIn

HONOR, producătorul de smartphones și alte dispozitive inteligente, celebrează Eroii Neștiuți ai sărbătorilor și le face povestea cunoscută în semn de mulțumire pentru timpul, efortul și sacrificiul făcut. #HONORtobewithyou toți cei care ne faceți sărbătorile de neuitat.

În timp ce Crăciunul este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători, există oameni care muncesc pentru a-l face posibil, care se asigură că este special pentru alții. Ei sunt Eroii Neștiuți ai Sărbătorilor. Este medicul care, chiar și în noaptea de Ajun, oferă îngrijire și alinare pacienților. Sau pilotul de avion care îi duce pe pasageri acasă alături de cei dragi. Oameni cu inimile mari din ONG-uri care, de sărbători, vin în ajutorul a mii de oameni aflați în nevoie. Acești eroi își petrec sărbătorile cu devotament la datorie, fiind alături de familie și cei dragi doar în spațiul virtual, cu ajutorul tehnologiei.

Interviu cu Ana-Maria Cristache, director general Ajungem Mari, Erou al Sărbătorilor.

Ajungem Mari este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Organizația lucrează cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţine să ajungă MARI până când ies din sistemul de protecţie a copilului. Peste 1.600 de voluntari merg săptămânal la cei peste 3.000 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin 8 luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi.

Ana-Maria Cristache / Shot with Honor90, Portrait Mode

 #HONORtobewithyou

Care ați spune că este principala nevoie a copiilor de care vă ocupați?
Cred că principala nevoie a oricărui om, indiferent de povestea de viaţă şi mediul în care trăieşte, este mereu aceeaşi – iubirea, cu tot ce aduce ea la pachet: afecţiune, atenţie, sprijin, încredere. Nevoia de ataşament este în firea noastră, iar dacă în copilărie nu avem parte de un ataşament securizant atunci lucrurile se complică foarte tare. Iar cei mai mulţi dintre copiii din sistemul de protecţie exact cu asta se confruntă, cu probleme de ataşament şi cu traume greu de descris sau chiar de imaginat de unii dintre noi. Asta duce, în cazul celor mai mulţi dintre ei, la lipsă de încredere în propria persoană, dar şi în ceilalţi, la lipsă de speranţă şi motivaţie, la probleme de comunicare, socializare şi de gestionare a emoţiilor.

Ştiu că pentru mulţi oameni care nu au avut prea mult de-a face cu asta pare că pentru aceşti copii sunt importante hainele, jucăriile sau dulciurile, dar e important să subliniem că ei nu duc lipsă de astfel de lucruri. Au asigurate aceste nevoi. Ce e important pentru ei este să fie văzuţi şi ascultaţi înainte de toate, iar asta fac voluntarii Ajungem MARI pentru ei. Este evident că sistemul este supradimensionat, iar angajaţii DGASPC nu au cum să acopere toate necesităţile copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie, prin urmare noi, cu ajutorul extraordinarilor voluntari care ne sunt aproape în fiecare an, încercăm să suplinim şi să-i sprijinim pe cei mici şi mari în funcţie de nevoile lor punctuale. Putem vorbi de sprijin la teme, de meditaţii pentru diverse examene, de acces la sporturi sau activităţi care să-i ajute să se descopere şi să se dezvolte sau ore de psihoterapie.

Ce se întâmplă cu cei care împlinesc 18 ani și ies din „sistem”?
Acesta este scopul nostru pe termen lung, ca aceşti tineri, odată ce ajung în situaţia în care trebuie să părăsească sistemul, să ştie ce au de făcut ca să se descurce în lumea asta mare şi provocatoare, să aibă toate resursele, nu doar materiale, ci şi emoţionale, astfel încât să-şi găsească un job pe placul lor şi la care să se priceapă, să îşi poată gestiona eficient veniturile şi să fie bine cu ei pe termen lung. Iar eforturile noastre, dar mai ales ale lor se văd. Avem o mulţime de exemple cu tineri care stau acum pe propriile picioare şi o fac foarte bine. Sunt tineri care şi-au descoperit vocaţia şi lucrează în domeniul respectiv, sunt tineri care urmează facultăţile visate şi tineri care se întorc, într-un fel, în sistem, dar de această dată ca voluntari Ajungem MARI, ca să dea mai departe din binele pe care -au primit ei la un moment dat.

Târgul Caritabil de Iarnă „Dăruim și Ajungem Mari” / Shot with HONOR90
Târgul Caritabil de Iarnă „Dăruim și Ajungem Mari” / Shot with HONOR90
Târgul Caritabil de Iarnă „Dăruim și Ajungem Mari” / Shot with HONOR90

Ce acțiuni desfășurați în această perioadă?
La noi este activitate 365 din 365. Copiii au nevoie de noi în fiecare lună, nu doar de sărbători, dar este adevărat că în această lună lucrurile sunt ceva mai intense. O dată voluntarii organizează în decembrie tot felul de activităţi care să îi încânte pe copii şi care, fără să îşi dea seama, îi ajută să-şi dezvolte abilităţi în diverse domenii. Învaţă colinde, pregătesc împreună bunătăţi, bricolează obiecte cu tematică. Apoi organizăm evenimente şi târguri de Crăciun în toată ţara, tot cu ajutorul copiilor şi voluntarilor, ca să strângem fonduri pentru proiectele noastre.

Shot with HONOR90
Târgul Caritabil de Iarnă „Dăruim și Ajungem Mari” / Shot with HONOR90
Shot with HONOR90

Pe 7 decembrie, de exemplu, am avut o expoziţie caritabilă în care am scos la licitaţie 30 de lucrări ale copiilor şi tinerilor din toată ţara. Banii strânși se transformă în burse pentru micii artiști. Apoi, pe 10 decembrie am organizat la Bucureşti Târgul Caritabil de Iarnă, unde vizitatorii pot găsi produse superbe, handmade, perfecte pentru cadouri. În acest caz banii strânşi vor fi folosiţi pentru organizarea de excursii şi ieşiri pentru copiii şi tinerii din sistem.

Cea mai importantă inițiativă a dvs. este Programul Ajungem Mari, implementat în toată țara. Ce face acest program?
Programul Ajungem MARI susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie sau în medii defavorizate. Sunt mai bine de 9 ani deja de când am pornit acest program, pe care l-am adaptat treptat pentru a răspunde în mod eficient nevoilor reale ale acestor copii. Asta înseamnă că avem în prezent mai multe proiecte permanente care ajută la dezvoltarea lor din toate punctele de vedere: fizică, psihică, educaţională şi emoţională.

Principalul proiect şi motorul Ajungem MARI este Programul naţional de voluntariat. Avem peste 1.600 de voluntari care merg în fiecare săptămână, vreme de 8 luni de zile în fiecare modul, la cei peste 3.000 de copii şi tineri incluşi în program. Organizează şedinţe de pregătire şcolară la materiile la care au nevoie copiii, susţin ateliere de cultură generală, dar şi creative. Fac o mulţime de activităţi menite să îi ajute pe copii să capete încredere în propriile forţe, să-şi descopere şi dezvolte abilităţile şi să le transmită valori necesare pentru o viaţă independentă, sănătoasă şi demnă.

Avem apoi proiectul de excursii şi ieşiri prin care copiii şi tinerii din program primesc şansa de a vizita locuri noi, de a trăi experienţe care îi învaţă lucruri despre viaţa din afara centrelor, precum şi de a interacţiona cu alţi oameni. Proiectul dedicat psihoterapiei îi ajută să-şi îngrijească rănile emoţionale suferite, să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să-şi identifice emoţiile şi să le exprime în siguranţă astfel încât să-şi direcţioneze mai bine comportamentele şi vieţile, în ansamblul lor.

Organizăm şi cursuri vocaţionale, tabere de dezvoltare personală, precum şi şedinţe de consiliere profesională, urmate de cursuri de calificare, astfel încât copiii şi tinerii aceştia să poată alege în cunoştinţă de cauză, să aspire la mai mult şi să acţioneze astfel încât să-şi împlinească visurile.

Recentele rezultate la testele PISA constată încă o dată starea deplorabilă a învățământului românesc. Situația este probabil cu atât mai tragică în centrele de plasament. Ce se întâmplă cu educația acestor copii?
Copiii din sistemul de plasament învaţă, la fel ca majoritatea copiilor din România, în şcoli publice. Minusul lor, să spun aşa, este că vin cu un bagaj greu, care le poate pune piedici inclusiv în direcţia educaţională, în sensul că unii au probleme de concentrare, alţii sunt demotivaţi, unii ajung în sistem cu lacune considerabile şi atunci au nevoie de eforturi simţitoare pentru a recupera materia. Şi acesta este unul dintre rolurile majore ale voluntarilor noştri: să fie acolo pentru ei, să îi susţină, să îi înveţe, să le acorde sprijinul necesar nu doar ca să rămână pe linia de plutire, dar şi pentru a aspira la mai mult şi la mai bine.

Care sunt dificultățile pe care le întâmpinați? Ce s-ar putea face pentru a le depăși, cum ar putea contribui societatea/comunitatea, autoritățile, mediul de afaceri?
Aşa cum spuneam anterior, Ajungem MARI nu ar exista fără implicarea nemaipomeniţilor noştri voluntari. Ei sunt cei care mută munţii din loc şi care, prin implicarea lor constantă, pun umărul la mai binele acestor copii. Tocmai de aceea este esenţial ca la început de toamnă, atunci când facem recrutările de noi voluntari, să ni se alăture cât mai mulţi, astfel încât să putem creşte şi numărul copiilor pe care îi sprijinim.

Apoi, în mod evident, avem nevoie de sprijin financiar pentru a putea susţine toate proiectele de care povesteam. Strângem fonduri prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, prin direcţionarea a 20% din impozitul pe venit sau profit al companiilor, evenimente diferite pe Galantom sau campaniile punctuale pentru strângerea de fonduri pentru psihoterapie, dar pentru a putea funcţiona cât mai bine avem nevoie de susţinere constantă, pe termen lung.

Acum, de exemplu, aşteptăm ca până la 30 decembrie să ni se alăture companiile mici şi mari prin direcţionarea celor 20%, ajutându-ne astfel să continuăm activităţile pe care le desfăşurăm în Bucureşti şi 25 de judeţe. Practic, firmele pot fi Moş Crăciun pentru tot anul, simplu şi gratuit, doar direcţionând sumele deductibile din impozit. Cu aceşti bani susţin copiii şi tinerii instituţionalizaţi şi participarea lor la cât mai multe ateliere educative, excursii şi tabere de dezvoltare personală.

Care credeți că ar fi cadoul de Crăciun pe care l-ar aprecia cel mai mult copiii de care vă ocupați? 
Fără îndoială că mai toţi copiii visează la părinţii lor şi la o viaţă bună, fericită şi liniştită alături de aceştia. Noi nu le putem oferi asta, dar putem împreună să le aducem în inimi căldură, speranţă şi încredere. Să-i vedem cum cresc şi cum înfloresc e un vis împlinit, iar alături de voluntarii Ajungem MARI descoperă şi ei că adevărata putere e în sufletele lor.

Despre HONOR
HONOR este un furnizor global de dispozitive inteligente. Este dedicat să devină un brand tehnologic iconic la nivel global și să creeze o nouă lume inteligentă prin intermediul produselor și serviciilor sale puternice. Cu o expertiză în domeniul cercetării și dezvoltării, se angajează să dezvolte tehnologii care să permită oamenilor din întreaga lume să meargă mai departe, oferindu-le libertatea de a realiza și de a face mai mult. Oferind o gamă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și dispozitive portabile de înaltă calitate, potrivite pentru fiecare buget, portofoliul de produse inovatoare, premium și fiabile HONOR le permite oamenilor să devină o versiune mai bună a lor înșiși.