FacebookTwitterLinkedIn

Limitarea emisiilor de CO2 este imposibilă fără montarea de turbine eoliene în Marea Neagră, iar exploatarea acestui potențial energetic este, la rîndul ei, improbabilă, fără existența unui acord cu țările din regiune.

”Fără o colaborare regională s-ar întârzia foarte mult exploatarea potențialului eolian al Mării Negre”, a declarat, marți, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Un raport publicat de Energy Policy Group arată că, pentru a putea să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor poluante, România ar trebui ca până în 2030 să monteze în Marea Neagră turbine eoliene cu o capacitate de 3 GW.

Potrivit lui Bege, acest interval de timp ”nu este fezabil”, dar demersul este esențial pentru atingerea țintei de eliminare a carbonului la orizontul anului 2050.

”Sunt sceptic că vom putea face aceste investiții până în 2030. Nu cred că este fezabil. Dar decarbonizarea până în 2050 este imposibilă fără eolienele offshore dacă avem și ambiția de a avea o economie cu o evoluție măcar normală până în 2050”, a adăugat Bege.

Din punctul lui de vedere, acest obiectiv poate fi atins doar dacă România, Bulgaria, Turcia și chiar Ucraina vor alege să coopereze.

Pentru a stimula dezvoltarea acestei investiții în Marea Neagră, evaluată la 8,4 miliarde de euro, România ar trebui ca pe parcursul anului 2023 să încheie un acord de cooperare cu Bulgaria, să înceapă să lucreze la o lege dedicată investițiilor în eolienele offshore și să schițeze o lege pentru o schemă de sprijin pentru contractele pentru diferență.

”Ar trebui ca aceste lucruri să se întâmple până la finele anului 2023”, a mai spus Bege.