Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Cariere |
|

Elveția ridică restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari

Un salariu mediu în Elveția este de aproximativ 5.500-6.000 de euro, în funcție de domeniu.
Elvetia
Una dintre cele mai bogate țări din Europa, Elveția, va ridica restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari. Alain Breset, președintele Confederației Elvețiene a făcut acest anunț anul trecut. Alain spunea că după luna mai 2019 nu va mai exista vreo restricție pe piața muncii din Elveția pentru cetățenii români.
În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor şi Elveţia are de mult timp un acord privind libera circulaţie a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulaţie şi la cetăţenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în ţara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democraţie directă şi iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulaţie între ţările noastre. În acest cadru şi în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuţia s-a purtat şi pe tema modului în care această liberă circulaţie avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziţia să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecţie asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie“, explica, în noiembrie anul trecut, Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.
Potrivit Acordului din 1999 dintre Elveția și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei din 2009, accesul cetățenilor acestor două țări pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioadă de șapte ani.
Un salariu mediu în Elveția este de aproximativ 5.500-6.000 de euro, în funcție de domeniu. Cele mai mari salarii le au angajații din industria farma, aproximativ 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de industria IS, asigurări, servicii financiare, unde se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.
Salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii