FacebookTwitterLinkedIn

Executivul elvețian a anunțat care sunt noile reguli ce le vizează pe cele cinci bănci mari. Una dintre acestea se referă la sporirea lichidității pentru a face faţă posibilelor crize.

Potrivit noilor reguli pe care guvernul elvețian le-a introdus pentru sistemul bancar, instituțiile bancare considerate importante din punct de vedere sistemic trebuie acum să deţină suficientă lichiditate pentru a face faţă unei crize de lichiditate de 90 de zile, în loc de pragul anterior de 30 de zile, a explicat consiliul federal, scrie Reuters.

Pentru a ajuta băncile să îndeplinească noile cerinţe, anumite măsuri pot fi luate în considerare pentru limita superioară de lichiditate, de exemplu vânzarea de titluri de valoare tranzacţionabile pe care o bancă le poate folosi pentru a genera lichiditate în timpul unei crize.

Regulile vor intra în vigoare de la data de 1 iulie. Pentru a se conforma noilor cerinţe de lichiditate, cele cinci bănci au primit o perioadă de tranziţie de 18 luni.

Cele cinci bănci de importanţă sistemică din Elveţia sunt: UBS, Credit Suisse, Raiffeisen, PostFinance şi Zuercher Kantonalbank.