FacebookTwitterLinkedIn

CEO-ul Tesla a declarat că producătorul american de mașini electrice și compania SpaceX se confruntă cu presiuni inflaționiste semnificative din cauza materiilor prime.

Elon Musk a comentat pe Twitter despre perspectivele ratei inflației, în contextul în care conflictul dintre Ucraina și Rusia a adus prețurile mărfurilor la cele mai ridicate niveluri din 2008. Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut prețurile metalelor utilizate pentru construirea mașinilor, de la aluminiu și paladiu până la nichelul de înaltă calitate folosit pentru bateriile vehiculelor electrice, iar cumparatorri de automobile vor fi cei care vor resimți cel mai mult acest lucru, relatează Reuters.

În timp ce metalele nu au fost încă ținta sancțiunilor occidentale, unii furnizori de piese auto se îndepărtează de bunurile rusești, punând mai multă presiune asupra producătorilor de mașini care deja se confruntă cu deficitul de cipuri și cu prețurile crescute la energie.

Acțiunile Tesla au scăzut săptămâna trecută cu 5%. Totodată, producătorul de mașini electrice a majorat prețurile SUV-urilor model Y din SUA și ale sedanurilor Model 3 Long Range, cu 1.000 de dolari fiecare și ale altor vehicule Model 3 și Model Y produse în China, cu 10.000 de yuani (1.582,40 dolari).