FacebookTwitterLinkedIn

Acea filozofie de design în care liniile curate ale stilului modern se întâlnesc cu estetica elementelor clasice.

Eleganța se deosebește prin armonia formei, prin îmbinarea plăcută a elementelor, printr-o sobrietate plină de gust. În cele ce urmează voi descrie elementele care alcătuiesc această armonie a unui spațiu de locuit, care emană atât inovația stilului modern, cât și eleganta stilului clasic. Coco Chanel spunea: „Simplitatea este nota-cheie a întregii eleganțe adevărate”. Această abordare de design este potrivită celor care caută un mediu simplu, cald și elegant.

Paleta cromatică

Pentru atingerea eleganței contemporane, paleta cromatică este fundamentală.
Cromatica trebuie să fie una neutră, paleta conține o selecție de: alb, bej, tonuri moi, atenuate, care evocă sentimente de grație și rafinament. Aceste nuanțe sunt alese pentru a reda luminozitate spațiului, pentru a crea un mediu interior senin, o oază pașnică într-o lume exterioară agitată. Recomand acest stil caselor grandioase, cu tavane înalte, cu ferestre mari, prin care lumina să pătrundă ușor, proiectând diferite umbre pe tot parcursul zilei.

Elemente decorative pentru pereți

Dispărute o vreme, profilurile decorative și-au recâștigat locul în proiectele de design interior. Deși poate părea doar un mic detaliu, un profil decorativ, care poartă un model bine ales, cu care se poate contura camera, transformă instantaneu o cameră simplă într-o încăpere elegantă.

Tablourile de artă sunt nelipsite pentru decorul pereților. Tema tablourilor de artă trebuie să fie minimalistă, să completeze armonios ambientul general. Tablourile mari și înalte, cu imagini simple sau cu teme abstracte, așezate pe pereții simpli, deasupra șemineului, a mesei sau a canapelei, ies în evidență ca puncte focale, fără a aglomera vizual. Acestea sunt adesea încadrate de profiluri decorative subțiri, din aceeași gamă decorativă cu cele care încadrează tavanul, creând astfel un sentiment de unitate a designului.

Pentru a da spațialitate și eleganță interiorului, așezarea unei oglinzi mari pe un perete este alegerea ideală. Trebuie să gândim foarte bine poziționarea acesteia, astfel încât reflecția ei să redea un ambient frumos alăturat, poate chiar o fereastră, un peisaj exterior, desprins din natură.

Alegerea mobilierului

În cazul abordării unui stil elegant, formele și texturile sunt detalii primordiale. Piesele de mobilier, deși sunt alese cu forme spectaculoase, sunt concepute astfel încât să fie utilizate zilnic, îmbrățișându-i pe cei ai casei în confort. Fiecare piesă de mobilier, de la canapeaua albă sau crem din living la fotoliile elegante, este aleasă pentru a armoniza perfect forma cu funcționalitatea. Deși liniile mobilierului sunt curate, folosirea detaliilor aurii și a finisajelor lucioase, induce o opulență lină, fără a ieși din modul designului contemporan. Elemente precum: console, măsuțe, corpuri de iluminat, sau de decor, alese în finisaj metalic lucios, sporesc linia designului, aducând o notă de strălucire luxoasă. Texturile moi din tapițeria canapelelor te invită la relaxare, iar covoarele la o atingere mătăsoasă cu picioarelor goale.

Pentru podele este indicată alegerea unui parchet din lemn masiv, de esență tare, sau placarea cu piatră naturală. Aceste finisaje vor adăuga un caracter puternic ambientului elegant.

Poziționarea mobilierului după principiul simetriei

Când intri într-o încăpere creionată după principiul simetriei, se observă imediat cum fiecare piesă de mobilier corespunde cu alta, tablourile de artă sunt așezate cu precizie, iar fiecare obiect decorativ își are locul său bine definit.

Mobilierul este poziționat strategic, astfel: canapelele, masa, scaunele și corpurile de iluminat se așază în așa fel încât să se oglindească reciproc, fie pe o axă centrală, fie în jurul unui punct focal al camerei, cum ar fi un șemineu sau o fereastră mare. Acest efect de oglindire permite un flux continuu de mișcare și interacțiune în spațiu.

Utilizarea simetriei în design se extinde și la detalii mai mici, precum așezarea pernelor, aranjarea cărților pe un raft sau poziționarea lămpilor pe mesele laterale, fiecare element contribuind la sentimentul general de ordine. Frumusețea simetriei în designul elegant contemporan este că nu se traduce într-un mediu rigid sau monoton. Dimpotrivă, aduce o ambianță lină și liniștitoare spațiului.

Iluminatul

În designul de interior contemporan iluminatul ar trebui să fie o abordare artistică, să fie plasat strategic, astfel încât să atragă atenția asupra principalelor zone ale casei. Iluminarea interioarelor elegante este o caracteristică planificată cu meticulozitate, concepută pentru a se adapta nevoilor variate și pentru a crea o atmosferă perfectă, pentru orice ocazie.

Se alcătuiește un aspect elegant, prin alegerea unor corpuri de iluminat unice, cu un design impunător. Alegeți abajururi interesante, asemănătoare unor bijuterii elegante, mai ales în zona canapelelor și a mesei. Așezarea simetrică a lămpilor cu picior și a aplicelor pe pereți creează o adevărată sursă de eleganță, ce caracterizează acest stil. Sursa de lumină trebuie să fie una caldă (2.500 K până la 3.500 K) spre deosebire de un alb rece, 5.000 K, pentru a obține un interior cald și confortabil. Dacă spațiul dispune de ferestre mari, lumina naturală va crea un contrast cu becurile calde din interior, făcând totul să pară mai aerisit și mai înalt. Eleganța contemporană este un stil de design interior atemporal, cu accent pe simplitate, calitate și armonie. Această sofisticare discretă promite o casă atemporală, plină de grație. Eleganța nu trebuie rezervată doar pentru ocazii speciale, ci integrată zi de zi, în spațiile care ne înconjoară.