FacebookTwitterLinkedIn

Anul acesta, întreaga Europă s-a confruntat cu cea mai gravă criză de gripă aviară raportată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate.

Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) avertizează că persistența virusului pe durata verii sporește riscul extinderii infecțiilor în următorul sezon, transmite Reuters.

Extinderea gripei aviare înalt patogenă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru guverne și industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilității restricționării comerțului și a riscului transmiterii la om. Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte și sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform studiului realizat de EFSA, Centrul european de prevenire și control al bolilor și un laborator de referință din UE.

„În condițiile în care a început migrarea de toamnă și a crescut numărul păsărilor sălbatice care petrec iarna în Europa, există un risc mai ridicat de gripă aviară decât în anii precedenți, din cauza persistenței virusului în Europa”, explică Guilhem de Seze, oficial în cadrul EFSA.

Epidemia de gripă aviară din acest sezon a afectat în total 37 de state din Europa, un nivel record, iar virusul a traversat pentru prima dată Atlanticul, pe rutele de migrație, provocând epidemii severe în câteva provincii din Canada și Statele Unite, arată datele EFSA.

Per total, actualul sezon de gripă aviară este cel mai grav înregistrat vreodată în Europa, cu un total de 2.467 de focare raportate la păsări și 47,7 milioane de păsări sacrificate. În plus, au fost detectate 187 de focare la păsările captive și 3.573 la păsările sălbatice.