FacebookTwitterLinkedIn

În România, efectele unei crize econimice se vor resimții printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, evoluție care se resimte deja, imediat, în ratele creditelor bancare, în facturi mai mari la telefonie sau utilități, cât și în domeniul imobiliar sau auto.

De asemenea, mulţi dintre investitorii chestionați pe marginea subiectului au semnalat probleme de aprovizionare, potenţialele creşteri de preţuri şi accentuarea blocajului financiar, conform unui barometru efectuat de compania de consultanţă Frames.

,,Epidemia de Covid-19 reprezintă un test semnificativ pentru economia mondială, una care, spre deosebire de episodul SARS, acum este mult mai puternic interconectată, cu China drept principal actor pe lanţurile comerciale internaţionale. Problemele tot mai mari de aprovizionare, mai ales din China, principalul exportator al lumii, fluctuaţiile semnificative ale tarifelor resurselor, precum petrol, gaze, cupru etc., sunt elemente de natură să genereze perspectivele unei potenţiale crize, accentuată şi de scăderea semnificativă a consumului la nivel mondial, principalul motor economic”, afirmă analiştii citați de barometrul Frames.

Turismul și transporturile sunt alte două domenii afectate considerabil ca urmare a epidemiei de coronavirus, care s-a extins alarmant la nivel global în ultimele săptămâni.

Pandemia mondială de coronavirus obligă statele să ia măsuri de sprijin pentru companiile care vor avea de suferit și, deopotrivă, pentru a evita o criză eonomică. Câteva guverne europene au anunțat deja scheme menite să scoată companiile din impas, iar în România micii întreprinzători cheamă statul în ajutor.

UE discută posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune.

Firmele din România nu sunt pregătite pentru o situație de criză

Barometru efectuat de compania de consultanţă Frames arată că peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații. Dincolo de faptul că epidemia a dus la închiderea a numeroase fabrici din China, răspândirea coronavirusului în Europa, în țări precum Italia, unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, este de natură să genereze blocaje semnificative pe lanțul economic.

,,Multe dintre firmele românești nu au stocuri suficiente pentru a acoperi o eventuală sincopă pe lanțul de aprovizionare de la furnizori iar acest lucru poate avea consecințe foarte grave în derularea operațiunilor. Lipsa planurilor manageriale de răspuns la situații de criză, slaba digitalizare a proceselor operaționale de producție și de business care să permită controlul de la distanță a proceselor sau telemunca, precum și lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situații, situații prezentă la scară largă în economie, sunt de natură să ducă la întârzierea plăților și blocaj financiar. Consecințele sunt inevitabile – suspendarea activității, neplata salariilor, insolvență etc.”, a declarat Marius Hărătău, managerul Academia Industrială

57% dintre firmele care au răspuns barometrului Frames au declarat că epidemia afectează derularea business-ului, dar nu sunt afectate procesele importante. 17% au afirmat că efectele economice ale COVID-19 blochează procesele importante de business/producție, iar 9% au declarat că impactul este unul major. Doar 17% au afirmat că epidemia, pentru moment, nu le afectează afacerile.

Potrivit  Frames, în condițiile în care măsurile de restricție impuse de autorități (transport, evenimente etc.) tind să se înăsprească la nivel local și internațional, iar consumul la nivel mondial dă deja primele semne de scădere, firmele românești trebuie să își ia urgent măsuri de precauție.

Este vorba, în primul rând, de asigurarea unui tampon financiar care să le permită companiilor să facă față provocărilor din lanțul de plăți. Firmele românești trebuie, astfel, să își monitorizeze mai atent cheltuielile, să reducă durata medie de încasare a creanțelor, care să fie transpusă proporțional către scăderea termenelor de plată a furnizorilor.

O altă măsură viabilă o reprezintă deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spații comerciale, autovehicule sau echipamente pentru funcții secundare, după cum a reiese din barometrul Frames.

IMM-urile solicită sprijinul autorităților române

Consiliul Național al IMM-urilor din România a reacționat și a înaintat autorităților o serie de recomandări de măsuri pe mai multe domenii ce ar putea fi implementate pentru a sprijini anteprenorii.

1. Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea și pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitățile sunt oferite de reglementările de minimis – scheme de ajutor.

2. Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.

3. Crearea de mecanisme care să ofere asistență IMM-urilor aflate în dificultate.

4. Orientarea bugetului României spre investiții imediate în economie prin modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.

5. Modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: munciă temporară, work from home, tele-muncă etc.

6. Oferirea de facilități prin prelungirea termenelor cu plățile impozitelor și contribuțiilor sociale.

7. Operaționalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment:

  • Oferirea imediată a voucherelor de vacanță,
  • Regândirea schemelor privind expozițiile și târgurile și oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfășoară activități de export,
  • Acordarea de subvenții pentru plata salariilor în domeniul transporturilor;

Reacția autorităților române

În fața situației economice dificile, Florin Cîțu, ministrul interimar al Finanțelor Publice, a anunțat amânarea impozitelor pe clădiri, terenuri și autovehicule până la 30 iunie.

Florin Cîțu, ministrul Finantelor

Mesaj important pentru toti contribuabilii!

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, în contextul riscului de răspândire a epidemiei cu COVID-19, se prorogă primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020,

De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local.

Aceste modificări urmează să fie reglementate prin ordonanță de urgenta în prima ședință de guvern”, este anunțul făcut de Florin Cîțu.

Măsuri implementate la nivel european

Italia, cel mai afectat stat european de epidemia de COVID-19, a anunțat o serie de măsuri menite să diminueze impactul economic, printre care suspendarea obligativității de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci pentru firmele mici și gospodării. Această măsură provoacă îngrijorare în piețele financiare privind costurile uriașe pe care ar putea să le deconteze economia italiană.

În acest context, ministrul Industriilor a solicitat U.E. să modifice regulile pentru a permite creștere cheltuielilor guvernamentale, deoarece măsurile luate de Guvern vor duce deficitul bugetar peste limita de 3%, conform U.S. News.

La rândul său, Guvernul Portugaliei anunță o serie de măsuri pentru sprijinirea companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Totul, cu scopul de a proteja economia portugheză în această perioadă de criză.

Astfel, este prevăzută o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi cu 40% ale vânzărilor în ultimele trei luni în comparație cu anul trecut, din cauza epidemiei de COVID-19, conform presei portugheze.

De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de angajatori.

Totodată, Guvernul de la Lisabona deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut.

Alte măsuri anunțate se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei.