Noile reglementări discutate de Guvern în decursul acestor zile, privind creşterea veniturilor la buget prin aplicarea de noi taxe și impozite, ar putea avea un impact major asupra jucătorilor din domeniul imobiliar, deja afectați de scăderea activității pe fondul vânzărilor în cădere și a unui context economic inflaționist.
Potrivit lui Gabriel Blăniță, Associate Director la compania de consultanță imobiliară Colliers, creșterile de taxe și impozite „nu pot fi considerate niciodată oportune, însă factorul cel mai perturbator pentru proprietarii, investitorii, dezvoltatorii și cumpărătorii din piața rezidențială este lipsa de predictibilitate a unor astfel de măsuri”. El punctează că nerespectarea termenului minim de 6 luni pentru modificarea Codului Fiscal, precum și „elaborarea grăbită, nefundamentată și lacunară a unor astfel de prevederi contribuie la înrăutățirea situației și la deteriorarea percepției de risc asociată României.”
Adrian Stoichină, COO Prima Development Group, dezvoltator imobilar cu proiecte în București și Oradea, este de părere că reglementările nu sunt deloc oportune și că guvernul ar trebui, de fapt, să stimuleze construirea de locuințe noi, care ar aduce o creștere a calității vieții, în general. „În al doilea rând, segmentul construcțiilor rezidențiale creează un număr mare de locuri de muncă. De exemplu, într-un șantier unde se construiesc 200 de apartamente lucrează aproximativ 200 de oameni, timp de aproape 2 ani. Pe lângă aceștia, proiectarea, producția de materiale de construcții și toate celelalte activități conexe creează pentru același șantier cel puțin alte 200 de locuri de muncă, în timpul celor 2 ani. Munca în construcții este în general o muncă specializată și grea, iar din acest motiv salariile în construcții sunt cel puțin la nivelul salariului mediu național, cele mai multe fiind chiar peste media națională. Iar acest lucru nu face decât să aducă bani înapoi în economie”, explică Adrian Stoichină pentru Forbes.
În opinia specialistului de la Colliers, echilibrarea bugetului, fie ca este bugetul unei familii, unei companii sau unei țări, începe cu analiza și reducerea cheltuielilor, apoi cu identificarea unor surse suplimentare de venituri. Cele mai importante aspecte când vorbim de bugetul de stat, probleme structurale cu care România se confruntă de o perioadă îndelungată, sunt pe partea de venituri: gradul de colectare (în special pe TVA), iar pe partea de cheltuieli – pensiile speciale și sporurile care nu respectă criteriile de eficiență și contributivitate, punctează Gabriel Blăniță.
„În acest context, creșterea cotei reduse de TVA pentru locuințe de la 5% la 9%, introducerea unui impozit de 5% pentru tranzacțiile imobiliare, eliminarea scutirilor de la plata CASS pentru angajații din construcții, precum și creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% vor duce la perturbarea pieței rezidențiale într-un context în care activitatea era oricum la un nivel redus, iar finanțarea încă este greu accesibilă”, mai spune Blăniță. El crede că printre efectele imediate ale acestor măsuri se vor număra creșterea prețurilor, scăderea și mai accentuată a numărului de tranzacții, creșterea costurilor de construcție pentru noile ansambluri rezidentiale și reducerea numărului de locuințe livrate în viitor.
Adrian Stoichină consideră că creșterea TVA-ului duce la creșterea prețului locuințelor tocmai pentru cei care deja aveau cele mai mari dificultăți în a-și cumpăra un apartament, din cauza creșterii dobânzilor. „Însă, problema principală a acestui tip de măsuri este lipsa de predictibilitate, faptul că discutăm în prima săptămână din august despre măsuri care vor intra în vigoare probabil de la 1 septembrie. Există clienți care au semnat precontracte anul acesta pentru apartamente aflate în construcție, cu TVA de 5%. Dacă vor semna contractele anul viitor, pe varianta reglementărilor care circulă acum în presă, vor plăti cu 4% mai mult pentru acele apartamente. Unii poate nu își vor permite această diferență de preț”, adaugă el.
În ce privește încasările la bugetul de stat din sectorul construcțiilor și dezvoltării de locuințe, reprezentantul Prima Development Group spune că, din calculele companiei, din prețul pe care un client îl plătește pentru o locuință, statul încasează între 20% și 30%, din: TVA, taxe pe salarii, pentru toți salariații implicați în proces, taxe de autorizare, impozit pe profitul pe care companiile implicate în construcție și dezvoltare îl plătesc către stat.
Din punctul său de vedere, aceste încasări aduc venituri semnificative la buget, iar eventualele creșteri ar trebui să fie din volumul locuințelor, nu din nivelul taxării, „pentru că acest lucru va duce la reducerea tranzacțiilor și scăderea veniturilor.”