FacebookTwitterLinkedIn

Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, expert în economie și finanțe, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a subliniat importanța educației financiare în contextul unei lumi interconectate și digitalizate. În lipsa acestor cunoștințe, oamenii devin vulnerabili și susceptibili la manipulare, subliniind că alfabetizarea financiară este esențială pentru succesul personal și dezvoltarea națională.

Potrivit lui Marinescu, statisticile din 2023 arată că aproximativ 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară, un deficit acumulat în timp. Pentru a aborda această problemă, acesta subliniază necesitatea unei investiții consecvente și principiale în instruirea financiară a fiecărui cetățean, inclusiv prin programe sectoriale și naționale.

Un prim pas important a fost făcut prin introducerea educației financiare ca disciplină obligatorie în școli, dar este necesară optimizarea curriculum-ului pentru a reflecta schimbările economice și sociale.

Participând la Forumul Educației Financiare organizat de Banca Națională a României, Marinescu a recunoscut eforturile entităților importante în dezvoltarea programelor de instruire financiară, marcând Ziua Educației Financiare prin acordarea decorațiilor aferente Ordinului “Meritul Industrial și Comercial”.

„Promovarea educației financiare ca prioritate națională deschide calea unei abordări multisectoriale, în cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar și a comunității academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente și mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiară”, conchide Marinescu

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.