FacebookTwitterLinkedIn


Festivalul Whitsun este nelipsit din calendarul evenimentelor de la Salzburg, încă din 1973, fiind un fel de preambul pentru marele festival de arte performative din vară. În acest an, festivalul are loc între 17-20 mai.

Faimosul dirijor Herbert von Karajan a adus la viață concertele originale Whitsun încă din 1973. Până în 1982, Filarmonica din Berlin a susținut câte trei concerte orchestrale în sâmbăta, duminica și, respectiv, luni. Karajan a fost dirijorul principal al Filarmonicii din Berlin timp de 34 de ani.

În timpul perioadei naziste, a debutat la Festivalul de la Salzburg, cu Filarmonica din Viena și Filarmonica din Berlin, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a condus la Opera de Stat din Berlin. Este considerat în general unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului al XX-lea și a fost o figură controversată, dar dominantă, în muzica clasică europeană din anii 1950.

După moartea acestuia, în programul Whitsun au fost adăugate concerte invitate ale orchestrelor internaționale precum Chicago Symphony Orchestra și London Symphony Orchestra. În 1998, evenimentul a fost preluat sub umbrela Festivalului de la Salzburg , care a botezat manifestarea ca Festivalul Whitsun de la Salzburg.

Un alt dirijor, de origine italiană, Riccardo Muti, a devenit director artistic al Festivalului Whitsun în 2007, continuând să servească în acest rol până în 2012, când cântăreața italiană Cecilia Bartoli i-a succedat. De atunci, producția principală de la Festivalul Whitsun este interpretată și în cadrul Festivalului de vară.

Pentru ediția 2024 a festivalului, Bartoli îl va pune pe Mozart în centrul festivalului, pentru prima dată în istoria manifestării. Lumea genialului compozitor va fi prezentată pe parcursul a patru zile de spectacole sub titlul „Tutto Mozart”.

Dacă ne gândim la cantitatea de muzică minunată creată de Mozart într-un interval de timp incredibil de scurt, ne reduce la uimire și la o liniște umilă. El a creat un univers, o lume proprie, care ne oferă o plăcere nesfârșită. S-ar putea să vă surprindă că, de când am preluat funcția de director artistic la Festivalul Pentecoste de la Salzburg în 2012, nu m-am concentrat niciodată pe Mozart aici. Așa că m-am gândit „wenn schon, denn schon” („Dacă merită făcut, merită să faci bine”) și am decis să dedic patru zile excepționale compozitorului meu preferat, cu umor și „Mozartkugeln” incluse.

Pentru că mai mult decât orice, aș vrea să transmit bucuria de a cânta, a interpreta și a asculta muzica lui Mozart”, a declarat Bartoli despre evenimentul la care ea însăși evoluează în fiecare an. În 2012, la prima ediție, ea a jucat rolul Cleopatrei în „Julius Cezar” de Handel, apoi au urmat multe altele, inclusiv roluri masculine. În 2023, mitul lui Orfeu a fost în centrul atenției, iar Cecilia Bartoli a interpretat chiar rolul lui Orfeu în Versiunea lui Christoph Willibald Gluck după Euridice.

Programul variat al festivalului Whitsun 2024 variază de la opera mozartiană rar interpretată „La Clemenza di Tito” până la concerte pentru pian, o gală cu arii din „Le nozze di Figaro”, „Così fan tutte” și „Don Giovanni”, până la „Masa în do minor KV 427”. Gala de operă „50 de ani de Domingo la Salzburg” va încheia Festivalul Whitsun 2024 cu arii și duete de Rossini, Bizet, Massenet și Verdi.