FacebookTwitterLinkedIn

Scăderea cheltuielilor publice va reduce creșterea economică a zonei euro anul viitor, pe măsură ce blocul intră într-o eră a restricțiilor bugetare, arată o analiză a Financial Times. 

Miniștrii de finanțe din UE au convenit săptămâna aceasta să adopte noi reguli fiscale care înlocuiesc constrângerile bugetare stricte, dar greu de aplicat, care au fost sistate de la pandemia din 2020.

Măsurile vor forța țările cu datorii mari să elaboreze planuri pentru a reduce datoriile, deficitul și să stabilească un plafon pentru cheltuielile anuale, convenit cu Bruxelles-ul.

Noile reguli „vor fi în continuare restrictive, iar pentru țările cu datorii mari, cum ar fi Italia, aceasta este o veste proastă”, a spus Lucrezia Reichlin, profesor la London Business School și fost director general de cercetare la Banca Centrală Europeană.

Între timp, guvernul german a convenit asupra unui buget pentru anul viitor prin reducerea cheltuielilor, eliminarea unor reduceri fiscale și vânzarea de active.

Economiștii se așteaptă la un final de an discordant, după aproape trei ani de politică fiscală susținătoare a blocului euro, deoarece revenirea la cheltuielile guvernamentale mai restrânse comprimă și mai mult cererea și activitatea economică. Zona euro s-a contractat cu 0,1% în al treilea trimestru, după ce a stagnat în cea mai mare parte a acestui an.

Banca centrală a estimat că deficitul bugetar general al țărilor din zona euro se va micșora de la 3,1% în acest an la 2,8% anul viitor. Acest lucru contrastează cu o atitudine mult mai expansionistă în SUA, pentru care FMI se așteaptă să aibă un deficit bugetar de 8,2% în acest an și 7,4% anul viitor.