FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda perturbărilor generate de contextul geopolitic incert.

Fondul a crescut uşor în această săptămână perspectivele de creştere globală pentru acest an, care au ajuns la 3,2%, anticipând aceeaşi creştere și pentru 2025, notează CNBC.

”Când facem evaluarea riscului în jurul valorii de referinţă, riscurile să avem o recesiune globală sunt destul de scăzute. În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie. Deci, a existat o rezistenţă extraordinară în ceea ce priveşte perspectivele de creştere”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, consilier economic şi director al departamentului de cercetare la FMI, pentru CNBC, marţi, la întâlnirea grupului de la New York.

Printre veștile bune se numără performanţa economică puternică a SUA şi a mai multor economii de piaţă emergente, pe lângă o încetinire a inflaţiei mai rapidă decât se aştepta până de curând, în ciuda creşterii mai slabe în Europa, a spus Gourinchas.

Prognozele de creştere din toamna anului trecut au trebuit să ia în considerare o instabilitate geopolitică sporită, tensiunile din Orientul Mijlociu planând asupra pieţei petrolului, în timp ce războiul Israelului împotriva grupului militant palestinian Hamas din Fâşia Gaza a dus la perturbări ale rutelor de transport maritim din Marea Roşie, prin atacurile maritime din partea grupării yemenite Houthi.

Toate acestea s-au combinat cu războiul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, care a avut cel mai mare impact asupra preţurilor energiei în Europa în 2022.

În ciuda prognozei economice pozitive a FMI, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a declarat marţi pentru CNBC că riscurile geopolitice rămân o sursă de îngrijorare.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania