Gestionarea corespunzătoare a resurselor naturale are un impact pozitiv atât asupra generațiilor prezente, cât și asupra celor care vor urma. Află care sunt cauzele și consecințele exploatării, cum ne poate ajuta economia circulară și ce putem face pentru a economisi resursele naturale.
Importanța resurselor naturale
Resursele naturale sunt acele resurse pe care le extragem din natură în special în scop industrial și comercial. Atmosfera, lumina soarelui, apa, pământul, vegetația și animalele sunt cele existente pe Pământ. Dintre acestea, ne vom concentra în acest articol pe păduri, pământ, biodiversitate, combustibili fosili, minerale și apă.
Avem nevoie de ele pentru hrană, producția de bunuri, electricitate, transport, construcția de locuințe și alte clădiri etc. Cu alte cuvinte, toate lucrurile necesare supraviețuirii provin din aceste resurse. Totuși, pe măsură ce populația umană a crescut, cererea pentru resurse naturale a crescut la rândul său. În timp ce unele pot fi înlocuite rapid, altele necesită zeci sau chiar sute de ani pentru a fi înlocuite. Mai mult, alte resurse, precum combustibilii fosili, nu pot fi înlocuite niciodată.
Cauzele exploatării resurselor naturale
Există mai multe motive pentru care resursele naturale au ajuns să fie exploatate. Am menționat deja creșterea populației, care este strâns legată de nevoia tot mai mare de resurse. În același timp, evoluția constantă a tehnologiei ne-a permis să extragem mai rapid materialele de care avem nevoie.
Mai mult, cultura consumerismului face ca resursele să fie extrase chiar dacă nu avem nevoie de ele. În prezent, oamenii consumă mai mult decât este necesar și risipesc mai mult decât generațiile anterioare. Această cauză a exploatării este strâns legată de lipsa de conștientizare în rândul publicului larg. Cu alte cuvinte, multe persoane pur și simplu nu cunosc problema, astfel încât nu iau măsuri pentru a-și reduce consumul.
Consecințele exploatării resurselor naturale
Consumul excesiv al resurselor naturale va avea efecte devastatoare pentru generațiile viitoare. Unele consecințe negative sunt vizibile chiar și în prezent, iar lista include:
- creșterea emisiilor gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbări climatice
- despăduririle, care contribuie nu doar la încălzirea globală, ci și la dispariția a numeroase specii de animale
- deșertificarea, un proces prin care zonele fertile devin din ce în ce mai aride
- epuizarea stratului de ozon, a cărui efect principal este creșterea cantității de raze UV ce ajunge pe Pământ
- epuizarea petrolului, resursă folosită pentru energie electrică, combustibil de transport și producția de bunuri
- migrare forțată a oamenilor din animalelor
Este evident că omenirea trebuie să facă o schimbare nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru a menține calitatea vieții umane pe această planetă.
Economia circulară, o soluție pentru conservarea resurselor
Pentru a conserva resursele naturale ale planetei, consumul lor trebuie redus. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor modele de producție mai responsabile, menținerea în uz a produselor, reutilizarea materialelor și gestionarea corectă a deșeurilor. Principiile enumerate stau la baza economiei circulare.
Economia liniară are un model de tipul take-make-waste: ia (extrage) resursele, fă (produ) și aruncă. Economia circulară, în schimb, își propune să scadă treptat consumul de resurse finite, cu beneficii asupra mediului, a societății și a întreprinderilor.
Cum putem economisi resursele naturale?
Primul pas în economisirea resurselor este proiectarea produselor astfel încât acestea să fie mai durabile. Totodată, se dorește evitarea poluării și a substanțelor periculoase pentru sănătatea umană. Produsele, componentele sau materiale trebuie menținute în circulație, fie prin reutilizare, fie prin reciclare.
De asemenea, e necesar să îmbunătățim mediul, nu doar să îi protejăm. Energia regenerabilă este un exemplu excelent în acest sens. Spre deosebire de cea bazată pe combustibili fosili, energia regenerabilă reduce dependența de cărbune și gaze naturale și reduce poluarea aerului.
Tranziția către economia circulară ne permite să economisim resursele naturale și contribuie puternic la atingerea obiectivelor climatice globale. Mai mult, încurajează inovația, creează locuri de muncă și ne ajută să economisim bani pe termen lung.