FacebookTwitterLinkedIn

Economia Franței a suferit o încetinire bruscă în primul trimestru, fără o creștere semnificativă față de ultimele trei luni, în timp ce economia Spaniei a pierdut și ea ritmul, ridicând spectrul stagflației în zona euro.

Stagflația este situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă.

Principalul obstacol pentru creșterea Franței a fost o scădere a cheltuielilor gospodăriilor, ceea ce indică faptul că prețurile mai ridicate la alimente și energie și consecințele războiului din Ucraina afectează cheltuielile cu amănuntul și încrederea consumatorilor. Noile date privind prețurile de vineri au arătat că inflația franceză a crescut la 5,4% în aprilie de la 5,1% luna precedentă, cel mai ridicat nivel din 1997.

Cifra dezamăgitoare de creștere a oprit o serie recentă de supraperformanțe economice a Franței, în ciuda faptului că a doua economie ca mărime a zonei euro beneficiază de un stimul fiscal preelectoral mai generos și de o inflație mai scăzută decât mulți dintre vecinii săi din blocul European.

Reducerea produsului intern brut francez în primul trimestru marchează o încetinire bruscă față de rata de creștere de 0,8% din ultimele trei luni ale anului trecut. Economiștii au estimat în medie o creștere de 0,3% pentru primul trimestru.

Spania a raportat o încetinire bruscă a evoluției economice în primul trimestru, reflectând impactul creșterii inflației și al unui nou val de infecții cu Covid. Creșterea trimestrială a PIB-ului spaniol de 0,3% a fost o încetinire semnificativă față de expansiunea de 2,2% dintre trimestrul al treilea și al patrulea ale anului 2021.

Începutul de an dezamăgitor al Franței și Spaniei a indicat că zona euro ar putea crește într-un ritm mai slab decât se aștepta inițial. Datele trimestriale privind PIB-ul din zona euro urmează să fie publicate mâine, iar economiștii se așteaptă, în medie, ca evoluția să de 0,3%.