FacebookTwitterLinkedIn

Economia Germaniei va pierde peste 260 de miliarde de euro din valoarea adăugată generată până în 2030 din cauza războiului din Ucraina și a prețurilor ridicate la energie.

Potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă (IAB), contextul geopolitic și problemele din sectorul energetic vor avea efecte și asupra piaței muncii, transmite Reuters.

Produsul intern brut (PIB) ajustat în funcție de prețuri al Germaniei va fi cu 1,7% mai mic anul viitor, iar studiul publicat marți arată că piața muncii va număra cu aproximativ 240.000 de angajați mai puțin. 

Nivelul ocupării forței de muncă este de așteptat să rămână în jurul acestor valori până în 2026, când măsurile expansive vor începe treptat să depășească efectele negative și să conducă la un plus de aproximativ 60.000 de angajați în 2030.

Cea mai afectată va fi industria ospitalității, care a fost deja puternic lovită de pandemia de coronavirus și care va simți scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. Sectoarele consumatoare de energie, precum industria chimică și producția de metale, ar putea fi, de asemenea, afectate puternic. 

Dacă prețurile la energie, care au crescut până acum cu 160%, s-ar dubla din nou, producția Germaniei în 2023 ar fi cu aproape 4% mai mică decât ar fi fost fără războiul din Ucraina, mai arată studiul.