FacebookTwitterLinkedIn

Este cea mai mare investiție organică a MOL de până acum, iar pentru realizarea ei, compania a primit sprijin din partea statului maghiar. Complexul are o capacitate de producție de aproximativ 200.000 de tone de polioli pe an.

Fabrica de polioli la Tiszaújváros, în care au fost investiți 1,3 miliarde de euroeste cea mai mare investiție organică a Mol de până acum, iar pentru realizarea acesteia a primit și sprijin din partea statului maghiar. În această fabrică vor fi produse materii prime pentru bunuri de consum durabile din plastic, cum ar fi saltele de pat, scaune auto turnate, izolații pentru case și tălpi de cauciuc elastic pentru pantofi sport. Datorită tehnologiei inovatoare a companiilor germane thyssenkrupp Uhde și Evonik, fabrica este dotată cu cea mai avansată tehnologie disponibilă.

“Grupul MOL este una dintre cele mai mari companii din Ungaria, pe care țara a putut să se bazeze întotdeauna chiar și în timpuri dificile. Cu douăzeci de ani în urmă, MOL era implicată doar în comerțul cu petrol brut, cumpărând și revânzând materia primă, dar lumea s-a schimbat mult de atunci. Sub conducerea lui Zsolt Hernádi, Mol a început să se extindă regional, să construiască noi uzine, să se implice în gestionarea deșeurilor și să-și pună piciorul în multe alte domenii”, a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán.

Evenimentul marchează o etapă importantă pentru companie. Grupul MOL este singura companie din Ungaria și din Europa Centrală și de Est care acoperă întregul lanț valoric, de la prelucrarea petrolului până la producția de polioli – o materie primă de plastic utilizată pe scară largă. 

Companiile MOL, thyssenkrupp și Evonik IP au semnat acordul de licență în vara anului 2017, iar piatra de temelie a complexului a fost pusă în septembrie 2019.

Unitățile centrale au fost transportate la Tiszaújváros între 2019 și 2020, în principal pe cale maritimă, iar acest proces a fost urmat de finalizarea instalațiilor de peroxid de hidrogen, oxid de propilenă, poliol și propilenglicol ale complexului. Pe lângă cele patru uzine principale, au mai fost construite o uzină pilot de polioli, un laborator de asigurare a calității și, la Százhalombatta, un centru de cercetare și dezvoltare.

„Sunt mândru că am finalizat complexul de polioli. A fost un adevărat efort de echipă la nivel internațional  și este rezultatul unei colaborări extraordinare care a implicat mii de oameni în ultimii șase ani și care ne-a permis să realizăm cea mai mare investiție a Grupului MOL, poate cea mai mare dezvoltare din istoria modernă a Ungariei. Am parcurs un drum lung, dar drumul care ne așteaptă este și mai lung. Complexul de polioli va consolida în mod semnificativ poziția și competitivitatea companiei noastre, pe întregul lanț valoric, de la prelucrarea petrolului până la producția de polioli. Această investiție a pus din nou Tiszaújváros pe harta industriei chimice europene, transformând-o într-una dintre cele mai importante centre industriale din regiune. Aceasta va spori competitivitatea industrială a țării noastre și ar putea cataliza, de asemenea, creșterea economică. Datorită acestei investiții, Ungaria va fi mai puternică, deoarece succesul MOL reprezintă succesul întregii țări”, a declarat Zsolt Hernádi, președinte și director general al Grupului MOL. 

„Cu ajutorul acestui nou complex de polioli al MOL, stabilim noi standarde în ceea ce privește eficiența, respectarea mediului și automatizarea, combinând tehnologii dovedite cu soluții inovatoare”, a declarat Nadja Håkansson, CEO al thyssenkrupp Uhde. „Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid și de încredere cu MOL. Această fabrică de polioli este un adevărat proiect de referință și demonstrează faptul că noi, cei de la thyssenkrupp Uhde, facilităm transformarea sustenabilă a industriei. Cu unități de uzină complet integrate și automatizate, valoroasele substanțe chimice poliol vor fi produse într-un mod foarte eficient și durabil.”

Echipamente din 24 de țări

În proiect a fost implicată o echipă internațională formată din mii de experți, iar lucrările de proiectare tehnologică au fost realizate în Germania, Thailanda, India și Ungaria. Echipamentul utilizat în fabrică provine din 24 de țări. La construcția complexului au fost necesari 75 000 de metri cubi de beton, 13 000 de tone de oțel, 2 500 de kilometri de cabluri și 700 de kilometri de țevi instalate în mai mult de 18 milioane de ore de lucru.

Guvernul ungar a contribuit cu 131,5 milioane de euro la proiect: un credit fiscal pentru companii în valoare de 93,6 milioane de euro, care poate fi solicitat odată ce investiția este operațională, și un grant pentru investiții în valoare de 37,9 milioane de euro, oferit în baza unei decizii guvernamentale individuale.

Poliolul este una dintre cele mai căutate materii prime pentru materiale plastice, fiind utilizat într-o gamă largă de industrii, de la producția de automobile la confecții și izolații. Poliuretanul este fabricat din poliol și reprezintă materialul de bază pentru multe dintre bunurile de consum de folosință îndelungată pe care oamenii le întâlnesc în activitatea lor de zi cu zi.  

Poliuretanul fabricat din poliol este necesar pentru producția de saltele din spumă, saltele de pat, spumă pentru perne confortabile pentru canapele și fotolii și spume rigide pentru termoizolația frigiderelor. Mai este folosit și pentru producția de materiale izolatoare utilizate în industria construcțiilor, fie că este vorba de izolarea fațadei unei clădiri sau a unei țevi, dar și pentru fabricarea tălpilor elastice din cauciuc utilizate la pantofii sport.

Fabrica de la Tiszaújváros va produce poliol folosind una dintre cele mai eficiente și ecologice metode disponibile în prezent. Conform estimărilor MOL, fabrica va contribui anual cu aproape 150 de milioane de euro la rezultatele financiare ale Grupului MOL și va oferi locuri de muncă pe termen lung pentru aproape 300 de persoane. 

Grupul MOL își consolidează activitățile din sectorul chimic de aproape zece ani: noua fabrică de extracție a butadienei a fost finalizată în 2015, în urma unei investiții de 35 de miliarde de HUF, urmată de fabrica de cauciuc sintetic (S-SBR) în 2018, printr-o investiție de 100 de miliarde de HUF.

În 2016, compania a anunțat o schimbare strategică majoră pentru a se pregăti pentru tranziția energetică și pentru o lume post-combustibili fosili, extinzând-și portofoliul. Ca parte a celui de-al treilea și cel mai mare val de investiții în domeniul petrochimic, alături de complexul de polioli, cel mai important element este fabrica de polipropilenă, care reprezintă o investiție de 65 de miliarde HUF, și mai sunt prevăzute investiții de aproape 2 miliarde EUR pe durata ciclului de viață care vor asigura viitorul pe termen lung al activității din sectorul chimic.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania