FacebookTwitterLinkedIn

Poliția americană ia în considerare, în curând, adăugarea controversatei tehnologii la aparatele lor de zbor fără pilot, relatează Forbes.com.

Un start-up israelian, finanțat anterior de Microsoft, a brevetat tehnologii pentru recunoașterea facială pentru drone. O cerere de brevet de invenție, publicată la începutul acestei luni, a fost depusă de AnyVision cu sediul la Tel Aviv în august 2019 în SUA, detaliind tehnologia care ajută o dronă să găsească cele mai bune unghiuri pentru o fotografie de recunoaștere facială.

Brevetul își propune să rezolve unele dintre complexitățile identificării fețelor dintr-o dronă. Diverse probleme evidente apar atunci când încercăm să recunoaștem pe cineva din aer: dobândirea unui unghi în care o față poate fi capturată în mod corespunzător și posibilitatea de a obține imagini de bună calitate în timp ce se mișcă sau se deplasează.

Agențiile militare americane au încercat să vină cu soluții, dar industria privată ar putea ajunge prima aici.

În luna decembrie a acestui an, directorii AnyVision s-au asociat cu furnizorul israelian în apărare, Rafael, pentru o nouă societate mixtă numită SightX. În demo-urile oferite presei israeliene la sfârșitul anului 2020, micile drone ale SightX nu aveau capacități de recunoaștere facială, deși directorii au spus că această funcție va fi disponibilă în curând. Nu este clar dacă tehnologia este destinată numai militarilor sau dacă va fi vândută agențiilor de poliție. Nici SightX, nici Rafael nu au oferit comentarii.

Ceea ce este clar este că tehnologia este gata de lansare. CEO-ul AnyVision, Avi Golan, a declarat pentru Forbes că, deși AnyVision nu avea în producție drone cu recunoaștere facială, ele vor fi în curând o realitate. „Sunt foarte bucuros că am un brevet în acest sens”, a spus el, sugerând că ar funcționa bine în orașele inteligente, unde dronele ar putea oferi funcții dincolo de supraveghere. 

Totodată, el a arătat că dronele de livrare necesită o recunoaștere facială pentru a stabili dacă au ajuns la cumpărătorul corect. Amazon a patentat deja o tehnologie similară, indicând potențialele planuri pentru flota sa experimentală de livrare a dronelor.

„Cred că este o tehnologie mai futuristă, dar vreau să o am în buzunar odată ce este acceptată mai mult de umanitate”, Golan. El a menționat că, în prezent, compania nu lucrează cu forțele de ordine din SUA, ci are contracte cu companii private precum cazinouri și retaileri.