
Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
S-a decis organizarea în echipe remote încă dinaintea declanșării stării de urgență. Suntem acum în a 5-a săptămână de lucru de la distanță, fără mari impedimente în colaborare. Companiile care activează online au avantaje în raport cu celelalte, însă aceasta carantină poate reprezenta o oportunitate de creștere a businessului pentru firmele care nu aveau activitate directă cu clienții online (și nu, un simplu site de prezentare nu mai este suficient, trebuie ca firmele să poată interacționa online cu clienții lor în toate etapele relației cu aceștia).
Am decis realizarea de materiale informative în cadrul comunității noastre de designeri și susținerea campaniilor de tip non-profit cu imagini și nu numai, donăm 5% din vânzările curente către OMS.
Considerăm ca firmele trebuie să se implice responsabil la nivelul societății și să ofere sprijin și suport. Optimizăm și monitorizăm cu atenție activitatea comercială în diverse piețe afectate de coronavirus și încercăm să ne adaptăm businessul cât mai bine în raport cu acestea. De asemenea, am adaptat concursul nostru lunar, la situatia actuala: https://www.dreamstime.com/assignments-index . L-am denumit Explore the great indoors.
Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?
În afară de lucrul de la distanță, ținem cont de programul normal de lucru și interacționăm cu ajutorul conferințelor video. Promovăm responsabilizarea și individualizarea fiecărui angajat, astfel încât interacțiunea cu ceilalți membri ai echipei să nu fie strict necesară în mod permanent. Atfel, echipele nu rămân în așteptare unele față de celelalte. Încurajăm lucrul la mai multe proiecte simultan, tocmai pentru a diminua timpii morți.
În plus, ne luăm și pauzele binemeritate, păstrăm permanent legătura unii cu alții printr-un grup de chat unde ne trimitem rețete, glume, poze cu ce am mai gătit, ce flori am mai plantat (cei care stau la curte), meme-uri, încurajări haioase.
Protejarea fotografilor e la fel de importantă ca a staffului propriu și, în acest sens, am sfătuit fotografii să nu iasă în orașe pentru a fotografia, oricât de tentant ar fi. În zonele remote, neafectate de virus sau lockdowns, asta e încă posibil, dar chiar și acolo trebuie să fie atenți la știri. Agențiile sunt primele care își doresc imagini de la asemenea evenimente.
Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?
Guvernul trebuie să acorde atenție și susținerii micilor antreprenori (PFA, IMM, etc) prin sporirea numărului de criterii și condiții pentru care oferă ajutor, dar mai ales prin acordarea de stimul economic eforturilor pe care unele firme le pot face în ajutorarea altor sectoare, care nu îți pot reveni singure. Un exemplu este sectorul cultural, unde teatrele și actorii suferă pentru că nu mai au public. Există însă colecții de materiale video înregistrate pe care aceste teatre le pot monetiza cu ajutorul site-urilor proprii.
Firmele de web design pot să ofere servicii de tip ecommerce pentru ca teatrele să încaseze bani de la public prin abonamente și să îi distribuie către actori și către propriul personal administrativ, reducând astfel și efortul financiar al statului. Infrastructura și timpul necesar unui astfel de proiect sunt relativ mici în comparație cu potențialul pe care îl pot oferi pe termen lung. Teatrele aveau sălile pline și o stagiune cu un număr limitat de spectacole. O platformă online le poate permite să ofere toate stagiunile întregii țări, chiar și diasporei. Guvernul, prin Ministerul Economiei ar trebui să acorde o prioritate maximă unor astfel de proiecte, cu potețialul de a aduce bani pe termen lung în bugetul Ministerului Culturii.
Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?
Scenariul este unul singur, cel actual, în care societatea trebuie să aștepte punctul de maxim avand o minimă interacțiune socială. După acest punct de maxim efectele vor începe să fie relaxate, în ordinea invers densității populației. Până atunci trebuie să privim această carantină ca pe o oportunitate, nu ca pe o restricție. Pentru că putem lucra de acasă, pentru că am redus poluarea în oras și nu mai pierdem zilnic 2 ore în trafic, pentru că suntem sănătoși, putem să ne concentrăm pe oportunități. Facem un nou curs, dobândim noi abilități, fotografii Dreamstime au ocazia să recupereze timpul pe care nu îl aveau, pentru a trimite imagini către site și a monetiza mai bine conținutul care acum stă pe hard diskuri. Pot experimenta noi tipuri de conținut: video sau audio.
La nivelul economiei românești, vedem că un rol foarte important îl are medicina și speram că de acum partea acesteia în PIB să fie mai mare și mult mai bine gestionată. În acest fel, putem să ne păzim și de viitoare evenimente similare.
Nu este de neglijat sursa problemei și masurile care trebuie să fie luate împotriva Chinei și nu numai, pentru comerțul ilegal de animale sălbatice, pentru defrișări și reducerile de habitat care măresc riscul de contagiune pentru boli. Uniunea Europeana și România trebuie să realizeze că diversificarea surselor de materiale și echipamente devine o strategie vitală pentru Europa. Dependența de producția ieftină din China este dată atât de consumator, cât și de producători. NU suntem adepții regulilor impuse, însă concurența de pe poziții egale (cele mai multe fabrici din China primesc ajutor de stat) trebuie impusă, fiind de fapt o condiție a pieței libere.
Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?
Acum câteva zile, eram la 7 dimineața în zona incendiului de la fostul abator din Periș. Implicarea fiecăruia dintre noi trebuie să fie mai ales în comunitățile locale, pentru că doar în acest fel putem crește cu adevărat calitatea societății.
Suntem implicați atât în acțiuni de voluntariat, cât și în susținerea ONGurilor care fac acest lucru. Implicarea responsabila a firmelor și angajaților acestora sunt factori foarte importanți pentru îmbunătățirea societății, prin urmare fiecare companie trebuie să facă acest lucru și să facă publice acțiunile proprii pentru a da un exemplu pozitiv. Forbes ar putea fi un vector în cadrul unei astfel de campanii, în care companiile pot să transfere de la unele la altele mesajul social și de responsabilizare.