FacebookTwitterLinkedIn

1. Cum v-a venit ideea aplicației inovatoare Doctor31? 

În 2014 mi-a venit ideea unei platforme gratuite pe care oamenii bifează ce simptome au și află rapid de ce afecțiuni pot să sufere. Așa a apărut Doctor31, iar dezvoltarea aplicației a fost un proces complex care a durat peste 5 ani. În 2019 am dat drumul oficial aplicației care s-a dovedit inovatoare, astfel încât am atras atenția presei care ne-a promovat și am ajuns rapid la câteva mii de utilizatori. 

Aplicaţia a câștigat în 2020 premiile ”Most Innovative Personal Health Diagnostic Application”,”Award for Excellence” in eHealth 2020, în timpul celei de-a 5-a gale anuale a Healthcare & Pharmaceutical Awards, și ”BestSymptom Checker APP (Europa): E Health Excellence Award for Virtual Doctor Solution – Europe”, în timpul MedTech Awards 2020. Printre premiile primite în 2021 se numără ”Best Personal Health Diagnostics App 2021” și ”eHealth Innovators of the Year 2021”, din partea Global Health & Pharma. 

2. De ce avem nevoie de o aplicație românească de informare medicală?

Doctor31 este o aplicație internațională, însă suntem mândri că o mare parte din aceasta a fost dezvoltată în România și este prima aplicație românească de opinie medicală. Se pot bucura de beneficiile sale atât românii cât și toți vorbitorii de limbă engleză. Conceptul de tip “symptom checker” devine tot mai popular pe măsura ce aplicațiile câștigă teren în viața noastră și ne îmbunătățesc stilul de viață. 

Atunci când nu ne simțim bine, această aplicație ne ajută să înțelegem dacă simptomele pe care le experimentăm reprezintă sau nu o urgență medicală. Aflăm, de asemenea, dacă ele provin de la alimentație, obiceiuri zilnice, medicație, o investigație medicală efectuată de curând, etc. Aplicația este utilă și în cazurile în care vrem să aflăm care este în prezent starea sănătății noastre și dacă putem lua anumite măsuri pentru a ne păzi de afecțiuni cum ar fi diabetul sau  hipertensiunea. 

3. De ce e periculos să căutăm pe Google simptomele atunci când ne simțim rău? 

Pe motoarele de căutare găsim informații diverse, nefiltrate, neverificate și fără asumarea responsabilității pentru conținut. Oricine poate scrie articole, publica site-uri, infografice, postări pe rețelele de socializare, etc. fără a avea un minimum de cunoștințe medicale. În plus, atunci când căutam pe Google, de obicei accesăm primele rezultate apărute, iar acestea sunt indexate primele de către motorul de căutare pentru că sunt plătite. În majoritatea cazurilor nu au legătură cu problemele noastre și nu ne ajută prea mult. În plus, știm foarte bine că rezultatele găsite pe motoarele de căutare ne bulversează emoțional. 

Folosind gratuit aplicația Doctor31 aflăm în doar câteva minute care este starea noastra de sănatate și ce anume putem face pentru a o ameliora. Este ca și cum ai un medic personal prieten, pe telefon, disponibil pentru tine non-stop.

4. De ce această aplicație este echivalentă cu expertiza a 31 doctori din specialități diferite?

Doctor31 este ca un medic de familie plus alte 30 de specialități medicale diferite în aceeași aplicație. Doctor31 este configurat astfel încât, atunci când analizează simptomele pacientului, folosește cunoștințele medicale din cele 31 de specialități principale: de la medicul de familie la chirurgie, de la ginecologie la dermatologie, endocrinologie, neurologie, etc. 

5. Ce garantează acuratețea rezultatelor? 

Noi am conceput un algoritm care acționează dupa modul de gândire al medicilor. Pentru baza de date pe care o folosește algoritmul am folosit cunoștințe medicale, informația medicală pe care medicii trebuie să o învețe și din care sunt testați pentru a obține dreptul de practică. 

Nu avem 100% acuratețe dar nici medicii, nici aparatele medicale nu o au. Diferența este însă că un calculator nu uită, nu este obosit, nu are o zi “proasta” și nu comite o neatenție. Sigur că nu dorim sa înlocuim medicii, ei vor fi întotdeauna cei care pun diagnosticul. Noi doar te ajutăm să știi ce trebuie să faci atunci când nu ai medicul lânga tine și până ajungi la el. 

6. Cum vedeți viitorul aplicațiilor medicale în România și în lume?

Aplicațiile medicale au început să facă parte din viața noastră de ceva timp. În diverse forme, folosim deja aplicații de ”intermittent fasting”, de exerciții fizice, numărator de pași, de calorii, și altele. Suntem într-o situație similară cu cea a cardurilor bancare: în urmă cu  20 de ani nu aveam încredere in ele! Astăzi însă nu putem supraviețui fără ele. Ne fac viața mai ușoară. Așa este și cu aplicațiile medicale, dar, la fel ca orice lucru nou, în unele țări oamenii adoptă mai repede inovația, iar în altele mai tarziu. 

7. Care este povestea dvs și cum ați ajuns aici?

Am trecut prin diverse experiențe în activitatea mea: medicina la care am visat atunci când am intrat la facultate nu este aceeași cu cea din practica reală. Eu mi-am dorit dintotdeauna să pot ajuta cât mai mulți oameni așa că mi-am găsit chemarea în această ramură de inovație și software medical.

Sănătatea nu ar trebui să fie un produs inaccesibil, doar pentru norocoși. Astăzi vedem oameni care așteaptă cu săptămânile să le vină rândul unei consultații cu un doctor. Unii nici măcar nu și-o permit. 

E timpul să schimbăm paradigma. Așa cum e normal să avem conturi gratuite în Social Media sau email gratuit, așa vreau să fie normal ca fiecare utilizator de internet să aibă acces la informații medicale personalizate și un prediagnostic în situațiile de criză, care să le ușureze viața. 

8. Cum putem să folosim aplicația Doctor31 și de unde o putem descarca? 

Doctor31 poate fi descărcată gratuit din APP Store / Google play sau intrand pe www.doctor31.com (link: https://www.doctor31.com/index.php?lang=ro). Aplicația este valabilă și în limba română și se poate folosi direct, fara conturi, carduri, sau alte date personale, pentru ca noi considerăm ca problemele medicale sunt probleme personale și respectăm intimitatea utilizatorilor noștri.