Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

ForbesForward |
|

Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast: În orice situație critică există învingători și învinși. Noi ne-am propus să facem parte din prima categorie

TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții, nu se confruntă, până în prezent, cu întârzieri în livrări sau întreruperi în ritmul normal de producție, din cauza crizei provocate de răspândirea pandemiei de COVID-19, spune  Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.
110 RO30 Dorel Goia

Forbes România: Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

La nivelul Grupului TeraPlast, a fost instituită o Comisie de Analiză care se întrunește zilnic pentru a evalua și monitoriza evoluția situației prezente și statusul măsurilor implementate pâna în prezent. În același timp, avem în vigoare un Plan de Continuitate a Activității pentru a funcționa optim în această perioadă. Încă de acum două săptămâni, management-ul companiilor grupului a implementat măsuri de prevenție și protecție, iar angajații noștri au fost instruiți cu privire la respectarea normelor de igienă sporită și a procedurilor de acțiune în caz de riscuri.

Funcționăm în parametrii normali atât din punct de vedere producție, cât și livrare.  Așadar, nu ne confruntăm, până în prezent, cu întârzieri în livrări sau întreruperi în ritmul uzual de producție. Preluăm în continuare comenzi și avem resursele de a răspunde cu aceeași promptitudine solicitărilor primite.

Tratăm situația cu calm și responsabilitate, bazându-ne pe informații oficiale și date concrete.

Forbes România: Care sunt măsurile pe care compania dumneavoastră le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Pe lângă măsurile sporite de igienă, dezinfectarea riguroasă și periodică a suprafețelor expuse și instructajul vizavi de reguli și proceduri de urmat pentru prevenirea răspândirii COVID-19, le oferim angajaților noștri, în măsura în care specificul postului le permite, desfășurarea activității în regim de telemuncă. Am venit și în întâmpinarea celor ai căror copii sunt acasă, prin aceleași măsuri. Programul de lucru a fost optimizat, sunt limitate interacțiunile cu personal extern și este limitată utilizarea spațiilor comune la locul de muncă.

De asemenea, punem la dispoziția personalului extern care interacționează cu Grupul nostru pentru diverse activități (ex. încărcare/descărcare marfa), măsuri suplimentare de igienă și protecție.

Forbes România: Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru a atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați?

Suntem încrezatori că noi am facut totul pentru a continua producția. Este însă nevoie ca și statul să își facă datoria față de piața de construcții, și anume să continue programele de investiții cu fonduri europene și să plătească constructorii pentru lucrările executate. Mai bine cheltuim 15% dintr-o lucrare (restul de 85% venind din bani europeni), decât sa platim 100% din ajutoarele de șomaj sau ajutoarele sociale celor care, în această perioadă dificilă, rămân fără loc de muncă.

Clienții ne semnalează că statul nu a decontat o serie de lucrări de infrastructură realizate în primele două luni ale anului. Firmele de construcții vor să lucreze, însă în perioada asta, în care economia este semi-blocata de epidemie, acolo unde se poate, respectiv în domenii precum construcțiile, statul trebuie să fie un catalizator al activității, nu o frână.

Forbes România: Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dumneavoastră dacă epidemia continua și/sau ia amploare? Dar pentru întreaga economie românească?

În orice situație critică există învingători și învinși. Noi ne-am propus să facem parte din prima categorie.

Sperăm că statul va fi alături de noi, că televiziunile vor prezenta obiectiv companiile în care se lucreaza în 3 schimburi, așa cum s-a lucrat și până acum. Membrii marii familii TeraPlast merg zilnic și lucreaza în cele 5 fabrici pentru ăa la fel procedează atât medicii, cât și asistentele medicale. Noi ne bazăm pe faptul că din 1.270 de angajați nu este niciunul în concediu medical pe afecțiuni legate de COVID-19. Prin comparație, miile de medici și asistente medicale se expun unor riscuri infinit mai mari.

Și atunci noi ne punem întrebarea: oprim toată activitatea și asteptăm bani de la UE sau FMI, sau facem ceea ce am facut și până acum și mergem înainte așa cum o face și România?

Forbes România: Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Deocamdată am donat suma de 85.000 lei spitalelor din Bistrița și Băicoi, în scopul susținerii activității lor în aceste momente dificile. Pe măsură ce nevoile cresc, ne vom implica mai mult. Sunt convins că toate firmele din România își aduc aportul în îmbunătățirea situației actuale, pe măsura posibilităților.

În acest moment, suntem focusați să ne protejăm angajații, comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și totodată să susținem economia națională.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii