Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Doar doi dintre primii angajați YouTube mai sunt astăzi în companie

Compania YouTube a fost înființată în 2005 de Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. La momentul acela, avea doar 10 angajați, o parte dintre ei fiind colegi cu cei trei fondatori la PayPal. Din angajații inițiali, au mai rămas doar doi care, în prezent, lucrează pentru Google.
 aboneaza-te
YouTube founders Chad Hurley and Steve Chen (R) present the nine new international YouTube versions

Iată unde sunt astăzi și cu ce ocupă fondatorii YouTube, dar și o parte dintre angajații care au pus bazele companiei acum 15 ani.

Chad Hurley

Hurley a fost primul CEO-ul al YouTube și a păstrat acest rol și după ce compania a fost cumpărată de Google în 2006. A renunțat, însă, în 2010 când Google a fost preluată de Salar Kamangar. Hurley a părăsit oficial Google în 2011 și a fondat AVOS Systems împreună cu Chen. În 2014, AVOS s-a transformat în MixBit, o platformă video mobilă. Hurley continuă să facă investiții, iar în prezent este cofondatorul GreenPark Sports, o companie digitală de sport care realizează un joc mobil. Hurley este, de asemenea, coproprietar la Golden State Warriors și la Los Angeles Football Club.

Steve Chen

Pe lângă faptul că este unul dintre cofondatori, Chen a fost primul CTO (chief technology officer) al YouTube. Chen a părăsit YouTube în 2009 pentru a explora și alte oportunități din cadrul Google. În 2011, a plecat definitiv din companie, iar în 2013 a lansat AVOS Systems împreună cu Hurley. În 2014, Chen s-a alăturat Google Ventures. În aceste zile, este un angel investor (acel tip de investitor care riscă totul alături de fonadtorul pe care vrea să-l finațeze) și locuiește în Singapore.

Jawed Karim

Primul videoclip postat vreodată pe YouTube se numește „Me at the zoo” și îl are ca protagonist pe Karim. Karim nu a avut niciodată un rol formal la YouTube – a fost un „consilier informal” care nu a luat salariu sau și nu s-a bucurat de alte beneficii, potrivit The New York Times. Karim a lansat un fond de risc în 2008, numit inițial Youniversity Ventures, acum Y Ventures, împreună cu cofondatorul Eventbrite Kevin Hartz și cu investitorul Keith Rabois.

Chris Maxcy

Maxcy s-a ocupat de negocierea acordurilor de licență YouTube cu case de discuri și studiouri TV. În prezent, Maxcy se ocupă de dezvoltarea business-ului pentru Google.

Bradley Heilbrun

Heilbrun a urcat la bordul YouTube în noiembrie 2005, ca arhitect de sisteme, după ce lucrase timp de patru ani la PayPal. Heilbrun a lucrat pentru YouTube mai bine de un deceniu înainte de a se muta la Google – compania pentru care activează în continuare ca inginer, potrivit profilului său de LinkedIn.

Christina Brodbeck

Brodbeck s-a alăturat companiei YouTube în 2005, devenind primul designer de interfață pentru utilizatori. A părăsit YouTube în august 2009 și și-a lansat Rivet Ventures, o firmă care investește pe piețele conduse de femei.

Yu Pan

Yu Pan este cofondator PayPal, acolo unde i-a cunoscut pe Chen, Karim și Hurley. S-a lăturat aventurii YouTube în iulie 2005, fiind angajatul numărul unu. În prezent, este inginer la compania de software Origin Protocol, care a fost cofondată de Matthew Liu, tot un angajat al YouTube din vremurile de demult.

Dwipal Desai

Desai este inginerul care a contribuit la dezvoltarea unor funcții ale platformei precum comentarii, videoclipuri asociate și liste de redare. După cumpărarea YouTube de către Google, Desai a devenit șeful YouTube Mobile. A părăsit compania în 2009, dar s-a întors ca manager senior de produse în 2019, după ce a activitat în poziții cheie la Essential și Samsung, potrivit profilului său de LinkedIn.

Foto: Profimedia

Sursă: www.businessinsider.com

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii