Compania Ropharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din țară, cu o cotă de 7% din piață, a încheiat primul semestru al anului în pierdere.
Potrivit noii legi de impozitare, firmele care au înregistrat în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, sunt obligate la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. În cazul Ropharma, noul impozit minim pe cifra de afaceri de 1% aplicat la veniturile din exploatare a impactat negativ profitabilitatea, arată datele companiei, consultate de Forbes România.
Astfel, firma a plătit un impozit de 4,16 milioane de lei, iar pierderea a fost de 1,52 de milioane de lei.
Aceasta în condițiile în care, în prima jumătate a anului, pe segmentul principal de activitate, cel al comerțului de produse farmaceutice, vânzările nete au crescut față perioada precedenta cu 11%, până la valoarea de 321 milioane lei.
Tot în perioada menționată, veniturile din exploatare au crescut cu 39%, la 418,72 milioane de lei. Față de perioada precedentă, marja netă din vânzări a înregistrat o creștere cu 25%, de la 53 milioane lei la aprox. 67 milioane lei, se arată în raportul societății.
În prima parte a anului, compania a derulat două proiecte importante: transferul pentru activitatea de distribuție de la Ropharma Logistic la Ropharma SA, pentru optimizarea operațiunilor, și relocarea depozitului de la Iași într-un nou depozit de aproximativ 2.500 mp.
Ropharma a făcut achiziții de active de circa 6,8 milioane de lei, constând atât în amenajări ale clădirilor, achiziții de mașini etc (2,6 milioane de lei), cât și în achiziții de licențe de farmacii (4,2 milioane de lei). Valorile nu conțin și activele transferate din societatea Ropharma Logistic în Ropharma SA.
Compania deține o cotă de 7,2% din piața farmaceutică de retail în regiunile în care activează, iar canalul principal este cel de retail, care a avut o creștere de aproape 15% în semestrul I 2024 față de Semestrul I 2023.
Anul trecut, Ropharma a obținut cea mai bună performanță din istoria companiei, cu afaceri de 605 milioane de lei, în creştere cu 9% față de 2022, și a încheiat pe un profit de 8,3 milioane de lei.
Însă în ultimii trei ani, întreg profitul net obținut din activitatea societății a fost repartizat integral pentru fondul de dezvoltare, neacordându-se dividende.
Actionarii Ropharma sunt Progresso Investments Limited (31,22%), ADD Pharmaceuticals Ltd (17,81%), Rimia Investments Ltd (14,07%), Fondul de pensii privat Allianz-Tiriac (8,60%), GOA Capital (2,70%), alte persoane juridice (5,67%) și persoane fizice (19,93%).
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.