Cautare
, Contributor

HR |
|

Dispare săptămâna de lucru de 5 zile?

Pandemia a schimbat complet modul în care lucrăm, dar oare suntem pregătiți de o transformare drastică?  
angajatori

Acolo unde s-a putut, oamenii au muncit de la distanță în ultimul an. Unii dintre ei au fost dornici să se întoarcă la birou, în timp ce alții au mari speranțe că vor putea lucra în continuare de acasă.

Dar indiferent de preferințe, există o întrebare care planează deasupra tuturor: va reveni programul de la 9 la 5, cinci zile pe săptămână?

O dorința a angajaților care se răspândește tot mai mult este pentru un nou tip de viitor, cu lucrul „hibrid” – un mix de prezență la birou, cât și muncă de la distanță, relatează BBC.

Formula „3-2-2”

Trei zile la birou, două zile la distanță și două zile libere.  Aceasta este noua formulă „3-2-2”, o propunere din partea cadrelor universitare Lauren C Howe, Ashley Whillans și Jochen I Menges. Accentul pus pe flexibilitate este esențial aici, deoarece lucrătorii aleg ce funcționează cel mai bine și își adaptează zilele în funcție de programele lor personale.

Săptămâna de lucru de patru zile

Conceptul unei săptămâni de lucru de patru zile nu este nou. Propunerea a fost în vigoare încă din anii 1970 și a fost implementată sporadic în ultimele decenii, cu un succes mixt.

Un sondaj efectuat de site-ul american de locuri de muncă FlexJobs a arătat că 51% dintre respondenți au declarat că sunt mai productivi acasă – chiar și părinți care lucrează.

Dar pentru a se respecta noua abordare de patru zile, trebuie să existe un avantaj vizibil, consideră compania Unilever. „Acest proces nu are în vedere compromiterea creșterii afacerii pentru beneficiul bunăstării sau invers. Pentru ca acest lucru să fie considerat reușit, avem nevoie de rezultate excelente în afaceri. Oamenii noștri ne spun că au energia mentală și fizică pentru a aduce cea mai bună versiune a lor la lucru și clienții noștri continuă să primească același nivel de servicii excelente de care ne mândrim.”

Formula 3-2-2 subliniază flexibilitatea pe o săptămână de 40 de ore, în timp ce săptămâna de lucru de patru zile menține structura, deși cu mai puțin timp pentru a fi activ. Este greu de spus ce formulă va fi implementată de cei mai mulți angajatori.

În unele privințe, 3-2-2 poate părea mai „realist”, deoarece lucrătorii solicită mai multă flexibilitate, în timp ce săptămâna de lucru de patru zile este deja aplicată de unele companii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii