FacebookTwitterLinkedIn

Datorită imunizării masive din Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron, bătrânul continent se află într-o situaţie de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Spre finalul iernii, „această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o «încetare a focului» care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a declarat Hans Kluge, directorul regional OMS pentru Europa, în cadrul unei conferinţe de presă online.

Oficilul OMS susține că această situație favorabilă ar putea continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante, îndemnând autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile, conform Agerpres.

În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariţia variantei Omicron care a devenit dominantă.

Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.