FacebookTwitterLinkedIn

Directorul General al Nvidia, Jensen Huang, a declarat vineri că inteligența artificială generală ar putea – conform unor definiții – să apară în cel mult cinci ani, potrivit Reuters

Huang, care conduce cel mai important producător mondial de cipuri de inteligență artificială folosite pentru a crea sisteme precum ChatGPT de la OpenAI, a răspuns unei întrebări la un forum economic organizat la Universitatea Stanford despre cât timp ar fi necesar pentru a atinge unul dintre obiectivele de lungă durată ale Silicon Valley – acela de a crea computere care pot gândi ca oamenii. 

Huang a declarat că răspunsul depinde în mare măsură de modul în care este definit obiectivul. Dacă definirea constă în capacitatea de a trece teste umane, Huang a spus că inteligența artificială generală (GAI) va apărea curând. “Dacă aș oferi unui instrument AI … fiecare test pe care îl poți imagina, cred că în cinci ani vom reuși să trecem cu bine fiecare dintre ele”, a declarat Huang, a cărui firmă a atins vineri o valoare de piață de 2 trilioane de dolari. 

Până în prezent, AI poate trece teste precum examenele juridice de admitere, dar încă întâmpină dificultăți la teste medicale specializate, cum ar fi gastroenterologia.

Huang a spus că în cinci ani AI ar trebui să poată trece și aceste teste. 

Dar conform altor definiții, a spus Huang, GAI ar putea fi mult mai departe, deoarece oamenii de știință încă nu sunt de acord cu privire la modul în care să descrie cum funcționează mintea umană. 

Huang a abordat și o întrebare despre câte fabrici de cipuri, numite “fabs” în industrie, sunt necesare pentru a susține expansiunea industriei AI. Rapoartele media au spus că directorul general al OpenAI, Sam Altman, crede că sunt necesare mult mai multe fabs. Huang a spus că vor fi necesare mai multe, dar fiecare cip va deveni și mai bun în timp, ceea ce limitează numărul de cipuri necesare. “Vom avea nevoie de mai multe fabs. Cu toate acestea, trebuie să rețineți că îmbunătățim și algoritmii și procesarea (AI) extrem de mult în timp”, a spus Huang. “Nu este ca și cum eficiența calculului este ceea ce este astăzi, și, prin urmare, cererea este atât de mare. Îmbunătățim calculul de un milion de ori în 10 ani.”

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania