FacebookTwitterLinkedIn

Directori din domeniul tehnologiei, capitaliști și fondatori, inclusiv CEO-ul OpenAI, Sam Altman, au insistat în acest weekend pentru a menține în viață companiile afectate de prăbușirea Silicon Valley Bank.

Eșecul de vineri al băncii, care se concentrează pe startup-urile tehnologice, a fost cel mai mare de la criza financiară din 2008. A zguduit piețele globale, a explodat acțiunile bancare și i-a lăsat pe antreprenorii din California îngrijorați cu privire plata salariilor către angajați, scrie Reuters.

Pentru a evita ceea ce Garry Tan, CEO-ul acceleratorului de startup-uri Y Combinator, a numit un potențial „eveniment cu risc existential” în sectorul tehnologic, directorii din industrie au acționat rapid pentru a salva întreprinderile mici.

Altman, care conduce una dintre cele mai populare companii din Silicon Valley, a salvat câțiva antreprenori din propriul buzunar, potrivit unui mesaj pe Twitter al fratelui său și al unui beneficiar care a vorbit cu Reuters.

„Rămăsem fără opțiuni, așa că i-am trimis un e-mail”, a spus Doktor Gurson, CEO al Rad AI, într-un interviu sâmbătă. În decurs de o oră sau două, Altman a răspuns, oferindu-i o sumă de șase cifre, suficientă pentru a plata salariilor și fără nicio condiție, doar o cerere de returnare a fondurilor odată ce Gurson este capabil, a spus el.

Solicitat să comenteze, Altman a spus pentru Reuters: „Îmi amintesc de investitorii care m-au ajutat când conduceam un start-up și chiar aveam nevoie de sprijin și încerc mereu să ajut când pot”.

Henrique Dubugras, co-CEO al startup-ului fintech Brex, și-a petrecut weekendul la telefon, după ce compania sa a lansat vineri o linie de credit de urgență pentru a ajuta startup-urile să-și depășească următorul salariu.

Începând de sâmbătă seara, el a spus că Brex a primit o cerere de 1,5 miliarde de dolari de la aproape 1.000 de companii. „Încercăm să înscriem creditori până la sfârșitul zilei de mâine. Toată lumea lucrează”, a spus el.

Chiar și micile startup-uri intră în acțiune pentru a-i ajuta pe alții.

Aleem Mawani, fondatorul Streak, o companie cu aproximativ 30 de angajați, a scris vineri pe Twitter că va acorda împrumuturi fără orice condiții altor startup-uri mici îngrijorate de plata personalului.

El a spus că a avut apoi discuții cu câteva companii și că urmărea să acorde prioritate împrumuturilor pentru cei care au cea mai mare nevoie de numerar.

„Sunt un fondator și știu cât de îngrozitor ar fi să nu poți plăti angajații”, a spus Mawani într-un interviu.

Până sâmbătă seara, peste 3.500 de directori executivi și fondatori reprezentând aproximativ 220.000 de salariați au semnat o petiție lansată de Y Combinator prin care fac apel direct la secretarul de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, și alții, pentru a sprijini deponenții, mulți dintre ei întreprinderi mici care riscă să nu își poată plăti personalul în următoarele 30 de zile.

Petiția susținea „cerințe de capital mai stricte pentru băncile regionale” și o investigare a oricăror „abateri sau gestionări greșite” din partea directorilor SVB. Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol, avertizează petiția.

Investitorii de risc au sfătuit startup-urile să caute alternative pentru a obține lichiditate pe termen scurt. Unii, inclusiv Lowercarbon Capital, au oferit împrumuturi companiilor din portofoliu ale căror conturi au fost blocate de falimentul SVB.

Partenerul său, Clay Dumas, a declarat că Lowercarbon va oferi sprijin pentru salarizare în următoarele două săptămâni și că va transfera fonduri luni.

Cofondatorul lui Gurson a așteptat fără rezultat opt ​​ore la o linie telefonică a Federal Deposit Insurance Corporation, a spus el. Mai multe încercări de a transfera fonduri din SVB au eșuat.

Altman nu a spus ce sume a acordat companiilor aflate în dificultate, dar a spus că nu vede contribuțiile sale ca fiind riscante.

„Oamenii se confruntă cu o adevărată criză de lichiditate, fără nicio să aibă vreo vină, iar angajații trebuie să fie plătiți”, a spus el.