FacebookTwitterLinkedIn

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat că digitalizarea este importantă și necesară pentru reformarea insituției pe care o conduce, dar este un proces dificil de pus în practică și de parcurs. El a mai spus că prin PNRR sunt alocate fonduri în acest sens, iar procesul ar urma să se încheie la sfârșitul anului 2025.

Președintele ANAF a spus că peste 350 de milioane de euro sunt alocați pentru digitalizarea Ministerului Finanțelor și implicit a ANAF-ului, iar la finalul acestui proces autoritățile își doresc o administrație fiscală modernă, digitalizată și care să răspundă nevoilor mediului de afaceri.

Lucian Heiuș: „Eu îmi doresc ca prin această digitalizare să creștem conformarea voluntară la declarare și la plată. Cum facem acest lucru? Oferiți cât mai multe servicii către contribuabil.

În același timp, trebuie să avem și platforme care să ne permită să răspundem la provocările care există pe piață și să putem să facem acele celebre analize de risc și să identificăm acolo unde într-adevăr se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple într-o economie normală și cât mai corectă și onestă”, conform RRA.

El a mai precizat că finalizarea întregului proces de digitalizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală este prevăzută în Programul Național de Redresare și Reziliență la data de 31 decembrie 2025, însă autoritățile vor să termine acest proces cu doi ani mai devreme.